Confidenţialitate

Andrea Chiș, membru CSM: Judecătorul trebuie să fie protejat și are nevoie de o protecție sporită | VIDEO

Judecătoarea CSM Andrea Chiș, invitată de Ioana Ene Dogioiu la Piața Victoriei, a vorbit despre cum facem justiția mai bună și mai rapidă pentru cei ajunși în față ei, dar și cum ar trebui să fie sprijiniți judecătorii prin reforme.

Una dintre temele de discuție când vine vorba de justiție se referă la imunitatea judecătorilor, respectiv faptul că aceștia ar beneficia de o „super-imunitate”. Judecătoarea CSM a explicat însă de ce este important ca cel care judecă să fie apărat, la rândul său:

„Toți ceilalți își apără drepturile în fața judecătorilor. Ca să poată fi apărați de judectători, judecătorul trebuie să fie el însuși protejat și atunci are nevoie de o protecție sporită, chiar și față de membri celor două puteri. (…) Independența nu este pentru judecători, ci este pentru cel pe care îl judecă judecătorul.”

În timp ce desființarea Secței de Investigare a Infracțiunilor din Justiție merge înainte cu un aviz negativ din partea CSM, judecătorul Andrea Chiș spune că o eventuală secție doar pentru infracțiunile de corupție ale magistraților, în cadrul Parchetului General, nu ar reprezenta o soluție, așa cum au cerut anumite voci politice:

„Părerea mea personală este că nu, ar fi aceleași deficiențe, dacă nu mai mari, ca în cazul SIIJ-ului. Ar însemna ca toți judecătorii din țara asta să meargă la Parchetul General în vederea audierilor. Dacă îi trimitem pe judecători și pe procurori să fie cercetați de alte parchete, se va întâmpla același lucru ca la SIJ. Când vor avea interesul să ducă dosarul de la un parchet specializat, vor face o plângere împotriva unui judecător sau unui procuror și va merge la un procuror nespecializat, numai pe acest considerent.”

Cât despre o ruptură între CSM și sistemul judiciar, așa cum se vehiculează tot mai des, judecătorul invitat la Piața Victoriei spune că acest lucru este parțial adevărat, dar asta din cauza volumului de muncă pe care îl are CSM:

„Sunt chiar membru CSM, când nu eram mebru CSM exact așa vedeam și eu lucrurile Nu este vorba că nu avem o legătură cu sistemul, dar fiecare avem o părere cu privire la anumite instituții. Fiecare reprezentăm opiniile unor colegi, așa că pot să înțeleg această nemulțumire a colegilor, poate nu am lucrat la o comunicare cu colegii și pandemia nu ne-a ajutat prea mult, dar vă asigur că luăm pulsul instanțelor. (…) Dacă vom vorbi despre posibile reforme ale CSM-ului, cred că o reformă ar trebui să fie să avem atribuții mai puține și atunci, dacă ne-am degreva de niște atribuții, am putea să mergem mai mult în instanță.”

Astfel, una dintre reformele pe care legile justiției ar trebui să le aducă sistemului ar fi legată de volumul de muncă:

„Avem o problemă cu volumul de muncă, cu numărul de personal și cu infrastructura. La noi vine aproape oricine, noi judecăm aproape orice solicitare. Nu știu dacă neapărat numărul de judecători trebuie întotdeauna majorat, ci mai degrabă ar trebui să ajutăm judecătorul prin digitalizare, standardizarea hotărârile și a actelor de procedură. Am militat să încercăm, măcar cu titlul de recomandare, să limităm numărul de pagini al actelor de procedură.”

În ceea ce privește deficitul de personal, cele mai mari probleme sunt întâlnite în cadrul tribunalelor, spune judecătorul CSM:

„Cele mai confruntate cu deficitul de personal sunt tribunalele, unde e un deficit de 16,10%, din 1.708 locuri sunt 263 neocupate, apoi sunt judecătoriile, 11,38%, apoi curțile de apel 9,75% și Înalta Curte cu 4,92%.”

O altă temă a discuției din Piața Victoriei s-a axat în jurul derapajelor comise de anumiți judecători. Potrivit judecătorului CSM Andrea Chiș, problema este mai adâncă și are originea în educația primită în școală:

„Cred că a vem o problemă generală în învățământ. Este o tendință generală că nu mai există această dorință de a se învăța. Ei, fiind așa obișnuiți, nu mai încearcă să învețe așa mult. Pentru a fi un bun judecător, trebuie să știi niște lucruri de bază, pe care să nu le uiți toată viața, să faci conexiunile, care informație e greșită, care este bună. Ori toate aceste lucruri cred că noi în școală, așa cum este acum, nu îi învățăm suficient.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: