Confidenţialitate

Judecătoarea Camelia Bogdan a câștigat la CEDO procesul împotriva statului român

Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare și care a fost exclusă din magistratură, a câștigat procesul împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

CEDO a stabilit că judecătoarei Camelia Bogdan i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

Curtea a decis ca statul român să îi plătească Cameliei Bogdan despăgubiri de 8.000 de euro, față de 100.000 de euro, cât ceruse.

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură în 2017. Cu un an înainte, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu au dus o campanie în care susțineau că judecătoarea ar fi incompatibilă cu funcția.

Decizia de excludere din a fost atacată de Camelia Bogdan la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție care a decis reprimirea ei în magistratură, printr-o decizie definitiva.

Cu toate acestea, Camelia Bogdan a fost suspendată pentru a doua oară într-un alt caz în care este acuzată că a preluat un dosar al unui judecător intrat în concediu pe care nu l-a înapoiat când a revenit în activitate.

Secția pentru judecători a CSM a decis pentru a doua oară în 2018, excluderea din magistratura a Cameliei Bogdan.

Camelia Bogdan este cunoscută pentru condamnările pe care le-a dat în dosarul privind privatizarea frauduloasă a ICA, în care Dan Voiculescu a primit 10 ani de închisoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu