Confidenţialitate

Judecata de joi: Ilie Năstase – nr. 1 mondial în guvernul Dragnea (AUDIO)

Cristian Tudor Popescu: “După ce ne-a sorcovit cu clipul de promovare a României, făurit de guvernul Dragnea la Centenar, același guvern deschide acum o altă poartă prin care urmează să dea năvală turiștii străini.

Atrași de ce?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De faptul că în România, zice vocea narativă a noului clip guvernamental, „orașele sunt vii și colorate, pline de oameni și lumini”. O adevărată revelație: într-adevăr, toate orașele de pe planetă sunt moarte și alb-negre, pline de babuini și canci lumini, cu excepția țării noastre, unde vizitatorii pot să dea peste oameni și, ce să vezi,  lumini.

„România freamătă. Un amalgam efervescent de istorie și cultură”, mai zice clipsul prinzător de străinezi. Cultură efervescentă s-o mai fi văzut pe undeva prin lume. Dar castele, statui, biserici, morminte, hrisoave, ceasloave care să fiarbă în spume, arhive și tablouri votive pline de beșici, așa ceva numai istoria românilor posedă.

Avem și un găzdoi, ăl mai prima, care îmbie lumea să vină pe-aici. Este nimeni altul decât Ilie Năstase, fostul nr. 1 mondial la tenis, primul, după cum ne învață povestașul guvernului în limba română, că poate nu știam.

„Te aștept în țara mea”, anunță Ilie. Ca să facem ce? Păi, să consumăm niscai vinațuri românești de colecție, pe urmă să ne suim la volan și să refuzăm etilotestul înjurându-i cu sete pe polițiștii care au îndrăznit să ne oprească. Jucăm și un tenis, cu marele Ilie Năstase, dublu mixt, iar dacă fetele îndrăznesc să câștige vreun ghem le facem „curve împuțite”, le urăm să aibă copii ciocolată cu lapte și încasăm o suspendare de la Federația Internațională până în 2020.

Veșnic tânărul domn Nasty e cunoscut și acum pe plan mondial ca nr. 1 în tenis, la capitolele mârlănie, inconștiență și pușcărie, tot cu suspendare, Domnul 9 luni și 10 zile, aproape cât s-a aflat în fruntea clasamentului ATP în 1973-1974.

Ilie Năstase apare însă, în viziunea guvernului Dragnea, ca purtătorul de stindard al nației, persoana reprezentativă în clipa de față pentru poporul român.

Ceea ce e și firesc, de vreme ce țara este condusă de Domnul 3 ani și 6 luni cu executare.”