Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Vinovat e cine-ntreabă

  • Tiparul zicerii „Toți suntem vinovați” a ministrului Tătaru, pentru morții și răniții de la Piatra Neamț, nu e original. Cu niște ani în urmă, acuzat și dovedit ca turnător la Securitate, Dan Voiculescu Varanul afirma fără să clipească: „Toți românii au colaborat mai mult sau mai puțin cu Securitatea”. Mai încoace, pușcăriașul pentru șpagă Adrian Severin venea și el cu o variațiune: „Dacă toți suntem corupți, nimeni nu e corupt”. Nimeni, zice Severin, deci nici el nu e corupt.

Acest silogism-sofism, „un pic nerumegat”, a dorit să-l transmită instinctiv și ministrul Sănătății: „Toți suntem vinovați, deci nimeni nu e vinovat, deci eu, Nelu Tătaru, nu sunt vinovat”.

Sau, mai de-a dreptul, o zice nea Mărin: „Veto, să pătă paltonu ăl bun cu zaibăr, ce să-l dăm la curățat, a-ncoa o dimijană, să-l băgăm pă tot în zaibăr”.

  • S-a petrecut încă o tragedie, pentru care PNL și USR zbiară că sunt unii mai nevinovați decât alții, iar Curtea lui Dorneanu își face treaba pentru care primește salarii stelare și pensii speciale: numirea guzganului cenușiu Iordache la șefia Consiliului Legislativ este găsită constituțională. Nu e o tragedie sângeroasă, pentru că, dacă îi crestezi acum pe cei care au ieșit în stradă împotriva Ordonanței 13, nu curge sânge.
  • Că au ars oameni la Terapia Intensivă din Piatra Neamț, ne-am adus aminte de maternitatea Giulești și de Colectiv. Nu și de pacienta incendiată pe masa de operație la spitalul Floreasca, în vreme ce marele domprofesor firurg Beuran nu se afla în sala de operații, desi semnase în clar că se află, încălcând 10 dintre cele 33 de obligații contractuale pe care le avea, fapte pentru care a fost demis.

Acum însă, un judecător de la Tribunalul București a hotărât să anuleze demiterea și să oblige spitalul Floreasca să-i plătească lui Beuran, trimis în judecată pentru luare de mită 10.000 de euro, salariile pe care sărmanul doctor nu le-a mai încasat din ianuarie.

  • Președintele Iohannis a acuzat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamț autoritățile locale PSD. Întrebat de ce nu găsește nicio vină autorităților locale PNL de la Sibiu pentru rata uriașă de infectări, președintele a refuzat să răspundă, ce-i drept fără să zică: „Altă-ntrebare” – a zis: „Numai o singură întrebare”. Totuși, îi punem noi altă-ntrebare: „Dacă, în loc să ajungă președinte, rămânea primar PNL la Sibiu, în situația de față, cum se scotea la vopsea?”.
  • În fine, stimați Europeni FM, am o propunere: vă rog să numiți cel puțin un politician pe care l-ați vedea intrând în flăcări pentru a salva niște bolnavi. Aștept răspunsurile dumneavoastră pe facebook.
  • Până atunci, vă citesc, de pe zisul facebook, o postare la un articol al subsemnatului, trimisă de doamna Ileana Trinca, profesoară la Colegiul Național „Elena Cuza” din București: „Îmi doresc ca măcar o zi oamenii politici să tacă… O singură zi… din decență să tacă!…”.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.