Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Simonie. Anafura. Urină. Piscină

• Teodosie a dat o circulară, ca de la județeana de partid, cum că toți credincioșii săi trebuie să se roage și să țină post în săptămână de dulce, ca să fie făcut el mitropolit de către Sfântul Sinod, că în arhiepiscopie nu-i mai încape coada. Lăsând la o parte celelalte motive pentru care e judecat azi de Sf. Sinod, această blasfemie ar fi de-ajuns ca să fie dat afară din BOR.

Rugăciunea și postul sunt indisolubil legate de credința creștină. Aparțin lui Iisus Christos. Nu pot fi folosite administrativ, pentru a satisface păcatul Trufiei, de care Îpîs e plin până-n albul ochilor. O să creadă toți enoriașii săi mai tare și mai fierbinte în Iisus dacă vor fi mitropolitani în loc de arhiepiscopiști? Destui dintre ei, nu.

Porunca lui Teodosie mai înseamnă și alt păcat grav. Acela de Simonie: trafic cu lucruri considerate de Biserică drept bunuri spirituale, trafic cu obiecte sfinte, sau cu funcții ecleziastice. Se pedepsește cu excomunicarea, caterisirea.

Ultimul răcnet: Teodosie îi obligă pe bărbați să-și lase barbă, adică să fie asemenea Mântuitorului. Dar Iisus purta părul lung, cum rezultă din toate icoanele și picturile. De ce nu ne cere Îpîs să ne lăsăm și plete?

De altfel, mă mir că se ia  de bărbați. M-aș fi așteptat, mai degrabă, să interzică femeilor să se epileze pubian.

• Guvernul vrea să-i doteze cu arme de foc pe inspectorii ANAF. Bine, dar atunci ar trebui ca și simplii cetățeni să poată purta arme și veste antiglonț, pentru a se apăra împotriva mizeriilor și aberațiilor la care îi supune „Anafura mă-sii!”, fie pentru câțiva lei, fie pentru sume enorme scoase din burtă, în vreme ce nenumărați evazioniști fiscal de milioane de euro zburdă nestingheriți și dau cu bani în lăutari.

• Vinul de 3000 și ceva de euro sticla, băut de al doilea om în stat, Ciucă, împreună cu biznismenul Ostahie și combinagiul Borza poate să te uluiască dacă nu știi ce efect are. Urina băutorului devine albastră! Astfel, dacă sânge albastru n-ai, măcar când te duci la closet să te simți aristocrat, deasupra populimii.

• În legătură cu căsăunele de 7 milioane euro și 7 stele aflat în construcție în Primăverii, am o întrebare, pe lângă multe altele: de ce nu apare în proiect și o piscină, domnule? Până și cel mai prăpădit hoț de afaceri din țara asta are la vilă o scăldătoare, fie și de 5 metri pe 3. Poate pentru că Iohannis și consoarta nu înoată împreună, așa cum obișnuiau Nicolae și Elena Ceaușescu în piscina reședinței tot din Primăverii?

Atunci, măcar o sală de tenis să le facem, dacă nu un teren de golf. La câte au făcut pentru noi, merită.

Cristian Tudor Popescu, la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.