Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Două loji. Bode. Buhariest

● De la o vreme, s-a mai răcit amorul senatoarei Șoșoacă cu poporul. Ca să înțeleagă cetățenii ce sunt pe cale să piardă, eroina românoasă revine în linia întâi cu o poveste din prima ei zi de parlamentărie. Niște masoance și niște masoni au tras-o în una dintre camerele conspirative din Casa Poporului, ca s-o violeze în grup, băgând-o în masonerie – și domnia sa a spus nu. Un refuz justificat, pentru că i s-a propus să intre într-o lojă, or, cuprinzătoarea personalitate a senatoarei nu încape decât în două.

● Ministrul de Interne, Lucian Bode, se înscrie în lunga serie de demnitari acuzați de plagiat care nu au reacționat în cel mai rațional, onest și simplu mod cu putință. Până să fie verificată teza de către suma de organe și comitete abilitate (câte or mai rămâne), niciun ministru, prim-ministru, general, magistrat nu a venit la televizor cu teza sa în mână, distribuind copii acuzatorilor, ca să răspundă tuturor întrebărilor, apărându-și opera la scenă deschisă. Un om cinstit și competent așa ar fi făcut.

Prin urmare, și în cazul Bode, ca și în toate celelalte, subsemnatul n-am nicio îndoială că e vorba de furt și minciună.

● Un anume Kiril, șef pus de ruși în regiunea Herson, este și poet. Nacealnicul baladist a scris și recitat o poezie pe care a dedicat-o cu mare drag ministrului Apărării din România, Vasili Dîncu. Aflăm din versurile sale ce nu știam, și anume că noi locuim în Buhariest, oraș rusesc. Și nu ne aflăm pe planeta Pământ, ci pe planeta Rusia. Potrivit stihului „Oriunde conduc eu un tanc e pământ rusesc!”, expresia lirică concentrată a doctrinei militare ruse. Însă Armata Roșie folosește în prezent muniție din Coreea de Nord, drone și rachete din Iran, cipuri pentru arme scoase din mașinile de spălat, așa că pământul de sub tanc o fi rusesc, dar tancul o să fie chinezesc, dacă se îndură Xi Jinping. Iar dacă mai și dă cu spatele, cum se întâmplă acum cu tancul lui Kiril din Herson, rusesc mai e doar pământul care rămâne între șenile. Nu-l negociază Dîncu și pe ăsta, acum, că s-a calibrat cu Ciucă?

● Olanda nu vrea România în Schengen. De ce? Că în România e corupție. Bineînțeles că e. Dar, măcar, pe la noi nu sunt amenințați cu moartea și uciși politicieni, ca în Olanda. Nu în România, șeful Securității cibernetice a țării este depistat ca agent rus – se întâmplă în Germania. Primarul din Frankfurt, nu primarul din Timișoara, este trimis în judecată pentru corupție. Posibile delapidări în achizițiile de vaccinuri anticovid sunt anchetate nu numai în România, dar și la nivelul Uniunii Europene…

Esențial e faptul că România s-a dovedit un stat tampon eficient pentru Uniunea Europeană, cu un bun control al frontierelor, în condițiile războiului și catastrofei refugiaților din Ucraina.

Olanda refuză România pentru că așa vrea ea. Și poate să ne țină în continuare în afara spațiului Schengen, doar cu votul ei împotrivă în decembrie. Ceea ce este profund în neregulă.

Nu știu dacă Rusia va reuși să crape UE, dar acest principiu aberant al unanimității poate s-o facă. Eu nu am văzut votul în unanimitate ca mod de lucru decât la comuniști. Vă amintiți cum îi tot trăgea Ion Iliescu cu consensul? Democrația funcționează pe baza conceptului de majoritate, nu de unanimitate. Dacă nu ne aflăm într-un sistem totalitar, atunci consensul obligatoriu poate să distrugă uniuni. Ce fac Olanda, Ungaria, Polonia, să vedem ce va fi și cu Italia, în fața unei mari majorități europene, e un soi de dictatură a minorității absolute. Tot n-am învățat, după un întreg secol XX, că unanimitatea cu orice preț duce, într-un fel sau altul, la dictatură?

Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.