Confidenţialitate

Jucării pentru copiii din Siria / „Traficantul de jucării”

Voluntarul finlandez Rami Adham încearcă, de patru ani, să readucă zâmbetul măcar pe feţele unora dintre copiii prinşi la mijloc de ororile războiului din Siria, făcând periodic vizite în ţara măcinată de conflict pentru a împărţi mâncare, medicamente, dar mai ales jucării – devenite bunuri de lux pentru mulţi dintre copiii Siriei.

Rami Adham, un bărbat finlandez de origine siriană, a făcut peste 28 de vizite în ţara arabă de la începutul conflictului civil în 2011 pentru a împărţi jucării copiilor prinşi în zonele de conflict, relatează BBC şi „The Telegraph”.

Aproximativ 7,5 milioane de copii sirieni sunt afectaţi într-un fel sau altul de războiul din Siria, conform Asociaţiei Salvaţi Copiii, mulţi dintre ei lipsiţi de necesităţi de bază şi martori la episoade violente, cu un impact traumatic semnificativ asupra dezvoltării lor.

Adham are 48 de ani şi este tatăl a şase copii. Originar din Alep, oraş aflat într-un amplu dezastru umanitar în aceste zile, bărbatul a emigrat în Finlanda în 1988, iar acum conduce o organizaţie umanitară numită Suomi Syyria, prin intermediul căreia primeşte jucării donate de copiii finlandezi, precum şi alimente sau medicamente – pe care le transportă apoi personal în Siria.

„Păpuşile Barbie sunt cele mai grele, dar tot iau cu mine cam 100 la fiecare vizită” glumeşte Adham, care explică şi cum ajunge în zona de conflict: cu avionul din Finlanda până în Turcia, iar restul distranţei o parcurge pe jos, cu 70 de kilograme jucării în spate.

Bărbatul traversează graniţa turco-siriană într-o zonă muntoasă, iar câteodată merge pe jos şi câte 16 ore pentru a ajunge la destinaţie. Iar motivaţia sa este ce îl aşteaptă la destinaţi.

finlandez

Adham a făcut 27 de vizite de la începutul numai în Alep, acolo unde asociaţia sa ajută copiii rămaşi orfani sau cu părinţi invalizi în urma războiului, însă a pierdut şirul vizitelor pe care le-a făcut în alte părţi devastate de conflict.

În cea mai recentă vizită, în timpul Ramadanului, bărbatul a adus 700 de jucării copiilor dintr-o tabără de refugiaţi din apropierea oraşului Atmeh. În general, face câte un drum până în Siria odată la fiecare două luni.

„Jucăriile îi fac pe elevi să simtă că există oameni cărora le pasă de soarta lor”, a declarat un învăţător de la una din şcolile improvizate din tabăra de refugiaţi pentru „The Telegraph”.

Acţiunile lui Adham i-au adus acestuia supranumele de „traficantul de jucării” – însă el se confruntă de multe ori cu pericole mai mari decât o fac adevăraţii traficanţi ilegali.

Foto: mtv.fi