Confidenţialitate

Josep Borrell: Tratativele de la Bruxelles pentru criza din Kosovo se încheie fără progrese semnificative | AUDIO

Tratativele de la Bruxelles pentru criza din Kosovo se încheie fără progrese semnificative – anunță șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell. Acesta s-a întâlnit ieri separat cu cei doi lideri din Balcani, care au refuzat dialogul direct.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În urma întâlnirilor, s-a ajuns la un acord privind necesitatea de noi alegeri în patru localităţi cu populaţie majoritar sârbă din nordul Kosovo. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a arătat că partea kosovară trebuie să răspundă la acuzaţiile de abuzuri la arestarea recentă a unor sârbi suspectaţi de violenţe, iar misiunea Uniunii Europene pentru statul de drept în Kosovo (EULEX) trebuie să joace „un rol mai viguros” atunci cand verifică astfel de acuzaţii.

Tensiunile între Kosovo şi Serbia se acumulează de câteva luni. Forţele NATO de menţinere a păcii au fost atacate în nordul teritoriului kosovar la sfârşitul lui mai de localnicii sârbi.

Aceştia au boicotat alegerile şi nu recunosc primarii de etnie albaneză desemnaţi în urma unui vot cu participare foarte redusă.

Kosovo s-a declarat unilateral independent în 2008, însă Serbia şi – alte cateva state europene (precum Romania) – nu îi recunosc acest statut.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Consiliul Europei vrea să elimine sportivii din Rusia și Belarus de la Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024 | AUDIO