Joi se discuta OUG in care alesii locali ar avea 10 zile ca sa-si aleaga partidul din care sa faca parte

Inițiativa îi aparține vicepremierului Liviu Dragnea și este criticată dur de opoziție.

Aleșii locali vor avea un termen de 10 zile pentru a-și alege partidul.

Actul normativ se referă la primari, preşedinţii consiliilor judeţene, consilieri locali şi consilieri judeţeni. Aceștia vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia. Declarația scrisă va fi depusă fie la partidul politic pe care îl aleg.

Inițiatorii proiectului explică și de ce e nevoie de această modificare: legislația în vigoare nu oferă soluții pentru ‘rupturile politice’ apărute pe parcursul mandatului autorităților locale, ceea ce periclitează proiectele începute. În plus, după ruperea unor alianțe politice sau reorganizarea unor partide, autoritățile locale reușesc cu greu să facă o nouă majoritate care să asigure stabilitate politică. De aici ar rezulta și urgența proiectului, reiese din textul publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale. Așadar, legea va reglementa procedura de stabilire a apartenenţei politice pentru aleșii locali în situația în care partidul sau alianţa din care fac parte se reorganizează.

Inițiativa îi aparține ministrului Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, și a fost anunțată în urmă cu câteva zile. La începutul săptămânii, premierul Victor Ponta a subliniat că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi, citez, ‘ieşirea din minciună şi ipocrizie’.