Confidenţialitate

Joe Biden va avea consultări cu șefi de stat din mai multe țări est-europene membre NATO, printre care și România

În contextul îngrijorărilor internaționale legate de situația din Ucraina vecină, joi, preşedintele american va avea consultări cu nouă ţări est-europene membre ale NATO, printre care România.

În paralel, preşedintele francez Emmanuel Macron plănuiește dialoguri cu omologii săi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi cel rus, Vladimir Putin, pentru calmarea tensiunilor.

Președintele SUA va discuta telefonic cu “liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică”, potrivit unui comunicat, informează Agerpres.

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Statele Unite pregătesc represalii dacă Rusia invadează Ucraina, a anunţat Casa Albă, după discuția avută prin legătură video între Joe Biden şi Vladimir Putin.

Trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus “nu este luată în calcul” pentru că ţara nu face parte din NATO, dar un atac al Moscovei ar atrage o consolidare a prezenţei militare americane pe teritoriile ţărilor membre NATO în Europa de Est, a avertizat Joe Biden.

La nivel oficial, Kremlinul a respins scenariul că ar pregăti vreo operaţiune militară de acest fel.

Analiștii occidentali vorbesc de un “dialog al surzilor”, care pare să fi subliniat tensiunile, în loc sa le spulbere.

Citește și: PSD, PNL și UDMR au reușit, după trei ședințe, să cadă de acord doar asupra împărțirii prefecților. Bugetul și certificatul Covid, amânate | AUDIO