Confidenţialitate

Joe Biden, la întâlnirea cu Zelenski: „Vom rămâne alături de voi cât timp va fi nevoie”. SUA trimite Ucrainei un sistem de apărare Patriot | VIDEO

La întâlnirea avută la Casa Albă, președintele Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că nu va lăsa singură Ucraina în faţa Rusiei. Iar liderul de la Kiev a spus: „Sunt sigur că vom câștiga împreună”.

„Sunt onorat să vă primesc din nou la casa Albă” și-a început declarația președintele Joe Biden care  i-a promis omologului ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită istorică la Washington, că ucrainenii „nu vor fi niciodată singuri” în faţa Rusiei şi că Statele Unite vor ajuta Kievul cât timp va fi necesar

Nu veţi fi niciodată singuri”, a declarat preşedintele SUA în timpul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu liderul ucrainean.

„Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie”, a continuat el, spunând că „nu este deloc îngrijorat” de soliditatea alianţei occidentale.

„Nu am văzut niciodată NATO sau UE atât de unite” pe un subiect, a spus preşedintele Biden. „Putin a crezut că va slăbi NATO, în schimb a întărit NATO”, a subliniat preşedintele Statelor Unite.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a salutat anunţul făcut miercuri de Washington referitor la trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot, cel mai sofisticat deţinut de armata americană.

„Este un pas foarte important în crearea unui spaţiu aerian sigur pentru Ucraina”, le-a spus reporterilor Volodimir Zelenski.

„Este un sistem defensiv”, a subliniat preşedintele american. „Este defensiv, nu este o măsură de escaladare”, a insistat Joe Biden.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a oferit lui Joe Biden, în timpul vizitei la Casa Albă, o cruce militară aparținând unui luptător ucrainean, căpitan pe o baterie HIMARS americană, pe care acesta a vrut să i-o dăruiască președintelui SUA, relatează CNN.

Foto: Twitter / Ostap Yarysh

Citește și: Volodimir Zelenski, în Congresul SUA: „Ucraina îşi menţine poziţia şi nu va capitula”. Liderul de la Kiev, primit cu ovații de oficialii americani | VIDEO