Confidenţialitate

Volodimir Zelenski, în Congresul SUA: „Ucraina îşi menţine poziţia şi nu va capitula”. Liderul de la Kiev, primit cu ovații de oficialii americani | VIDEO

Vizită istorică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite ale Americii. Este prima deplasare externă a liderului de la Kiev de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape 10 luni. Președintele Ucrainei a fost primit la Casa Albă și a susținut un discurs în fața Congresului american unde a fost primit cu aplauze. 

La exact 300 de zile după ce trupele ruse au invadat Ucraina şi pe fondul intensificării atacurilor cu rachete asupra oraşelor ucrainene, preşedintele Zelenski s-a adresat congresmenilor americani.

El a cerut arme suplimentare pentru ca țara lui să poată face față invadatorilor ruși.

Liderul de la Kiev a fost primit cu ovaţii în sala aproape plină a congresului american. Aplauzele au curs momente bune după prezentarea sa. Trei membri ai Camerei au fluturat un steag ucrainean în momentul apariţiei preşedintelui Zelenski.

„Este o mare onoare pentru mine să mă aflu în Congresul SUA şi să mă adresez vouă şi tuturor americanilor. În pofida tuturor scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă şi e activă”, a susţinut Volodimir Zelenski. „Am învins Rusia în lupta pentru minţile lumii”, a spus el.

Membri ai Congresului din ambele partide s-au ridicat în picioare de mai multe ori în timpul discursului susţinut în limba engleză de Volodimir Zelenski în momente precum cel în care acesta a afirmat că „Ucraina îşi menţine poziţia şi nu va capitula”. El a comparat bătălia ţării sale împotriva forţelor ruse cu mari bătălii din cel de-al doilea război mondial şi chiar cu revoluţia americană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în Congresul Statelor Unite că asistenţa de zeci de miliarde de dolari pe care a aprobat-o pentru a spijini Ucrainei să lupte împotriva invaziei ruse nu reprezintă un gest de caritate, ci o investiţie în securitatea globală

La final, preşedintele Zelenski le-a oferit membrilor Congresului SUA un steagul ucrainean din Bahmut, oraş din estul Ucrainei şi un punct fierbinte al frontului.

Preşedintele Ucrainei a primit drapelul american ridicat pe Capitoliu miercuri pentru a marca vizita sa istorică la Washington.

Vizita liderului de la Kiev are loc în contextul în care Congresul american e pe punctul de a aproba o nouă tranşă de asistenţă militară şi economică de urgenţă, cu o valoare de 44,9 miliarde de dolari, care se adaugă celor aproximativ 50 de miliarde de dolari deja acordate Ucrainei anul acesta.

Prin vocea șefului diplomației Antony Blinken, Statele Unite au anunțat că vor oferi un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoarea de 2 miliarde de dolari.

Noul pachet de asistență va include și un sistem defensiv de rachete Patriot.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Twitter / President Biden

Citește și: Roberta Metsola, pentru Europa FM: „Trebuie să fim pregătiți pentru un nou flux de cetățeni ucraineni în România. Teama mea este că situația se va prelungi” | AUDIO