Confidenţialitate

Joe Biden avertizează Marea Britanie să nu modifice Acordul Brexit

Joeh Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, a cerut joi Marii Britanii să nu modifice condiţiile Brexit, avertizând că orice viitor tratat comercial bilateral depinde de respectarea Acordului de pace din Irlanda de Nord.

“Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a instaurat pacea în Irlanda de Nord, să devină victima Brexit”, a transmis Biden.

“Orice acord comercial dintre SUA şi Marea Britanie va depinde de respectarea Acordului din Vinerea Mare şi de evitarea revenirii la controale vamale”, a subliniat acesta.

Guvernul de la Londra a reacţionat la criticile lui Joseph Biden, subliniind, conform agenţiei Reuters, că Acordul de pace nord-irlandez nu este expus riscurilor.

“Continuăm să menţinem angajamentul absolut de a nu instaura controale la frontieră şi nicio infrastructură vamală între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord. Şi vom continua să colaborăm cu partenerii noştri americani pentru a ne asigura că poziţiile noastre sunt înţelese”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului Boris Johnson.

Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson intenţionează să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale.