Confidenţialitate

Muzicianul american Jerry Lee Lewis a murit la vârsta de 87 de ani

Un pionier al muzicii rock and roll, Jerry Lee Lewis a fost introdus în 1986 în Rock and Roll Hall of Fame, contribuția sa în acest gen muzical fiindu-i recunoscută și de Rockabilly Hall of Fame.

S-a născut în Louisiana în 1935, fiul unei familii de fermieri săraci. Părinții lui și-au ipotecat casa pentru a-i cumpăra lui primul pian. În timp ce învăța pianul și studia la o școală evanghelică, a fost dat afară pentru că a interpretat o versiune boogie-woogie a piesei „My God is Real”, considerată ireverențioasă, scrie The Guardian.

Nu s-a mai întors la studii și a început să cânte live. A avut primul spectacol la vârsta de 14 ani, la inaugurarea unei reprezentanțe auto.

Stilul lui Jerry Lee Lewis

Și-a dezvoltat un stil teatral și gălăgios, care se potrivea cu energia scenei rock’n’roll în devenire. A început să cânte la studiourile Sun din Memphis, mai întâi ca muzician de studio și apoi ca artist solo.

Unele dintre primele sale înregistrări au fost făcute în 1956 cu Elvis Presley, Johnny Cash și Carl Perkins, un grup numit mai târziu Million Dollar Quartet.

A fost o sesiune improvizată: Cash și Presley au vizitat din întâmplare, separat, studioul în care Lewis îl acompania pe Perkins la pian.

Lewis a devenit cunoscut cu „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”, un single rock’n’roll cântat la pian. Când l-a interpretat la televizor, în cadrul emisiunii „The Steve Allen Show”, a adus în atenția națională stilul său unic de interpretare: extrem de energic – dădea cu piciorul peste scaunul de pian și cânta în picioare, iar melodiile erau accentuate de note în cascadă.

A urmat „Great Balls of Fire”, care a ajuns pe locul 2 în topurile americane și a devenit unul dintre cântecele definitorii ale epocii rock’n’roll.

Jerry Lee Lewis, implicat într-un scandal care l-a pus pe lista neagră a popularității

În 1958, în timpul unui turneu în Marea Britanie, la apogeul faimei sale, a fost implicat într-un scandal după ce s-a aflat că s-a căsătorit cu verișoara sa de 13 ani, Myra Brown – aceasta ar fi fost a treia dintre cele șapte căsătorii ale sale.

Presa britanică a fost indignată, iar restul turneului său a fost anulat. Posturile de radio și promotorii de concerte din SUA l-au pus, de asemenea, pe lista neagră, iar popularitatea lui a dispărut. Nu a mai avut niciodată un hit de top 20 în SUA.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Operă de artă semnată de Piet Mondrian, atârnată greșit timp de 75 de ani