Confidenţialitate

Jean Moscopol

La Europa FM îl cunoaștem pe interpretul unora dintre cele mai frumoase romanțe din Bucureștiul de altă dată. Jean Moscopol, pentru că despre el este vorbă, nu a apucat să cânte și să încânte prea mult în România, din cauza altor melodii care satirizau regimul comunist.

Cu siguranță ați recunoscut melodia “Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”, una dintre cele mai cunoscute romanțe ale Micului Paris. O interpretează Jean Moscopol, pe numele său real, Ion Moscu.
Cel care avea să devină unul dintre cei mai iubiți cântăreți ai Perioadei Interbelice s-a născut la Brăilă, în 1903. Ambii săi părinți erau greci, mama născută la Constanța, în vreme ce tatăl era originar din orașul bulgăresc Nesebar.

Până la terminarea liceului, Moscopol cunoștea deja cinci limbi străine și după absolvire, s-a înscris la Universitatea Politehnică din București. Încă din timpul facultății, a început să cânte prin localurile Micului Paris. În schimb, ziua era angajat al unei întreprinderi optice, care l-a trimis la la specializare în Germania. A fost o decizie care s-a dovedit benefică pentru muzica românească, dar nu și pentru compania respectivă,. De îndată ce a ajuns la Berlin, Moscopol s-a înscris la cursurile Facultății de Muzică.

Și-a continuat studiile muzicale în țară, dar în paralel, a fost pe rând angajat al unei companii de transport maritim și funcționar bancar. S-a înscris și la Facultatea de Aeronautică din București, însă niciodată nu a renunțat să cânte prin cafenele și restaurante. Localurile în care concerta Moscopol erau arhipline și într-o seară, în public s-a aflat și reprezentantul unei case de discuri britanice. Mulțumită acestuia ne-au rămas până astăzi romanțe ca “Violete pentru fete”, “Tu nu ești a mea” sau “Mână, birjar”. În schimb, alte melodii nu ar fi avut cum să supraviețuiască dacă Jean Moscopol nu ar fi fugit din țară.

Jean Moscopol a compus și înregistrat nenumărate melodii îndreptate împotriva regimului comunist, instaurat cu forța după al Doilea Război Mondial. Era, dacă vreți, printre primele proteste prin muzică ale românilor. Ca să nu ajungă după gratii, Moscopol a trebuit să fugă din țară.

O vreme, a fost colaborator al postului Radio Europa Liberă din Germania, însă cea mai mare parte a pribegiei a petrecut-o în Statele Unite, unde a și murit în 1980. Tot în Statele Unite a reeditat toate melodiile anti-comuniste.