Confidenţialitate

JAPONIA: Noul împărat Naruhito a urcat, marți, pe tron | AUDIO

Împăratul Naruhito al Japoniei și-a proclamat oficial, marți, ascensiunea la tronul Crizantemei.

Evenimentul, marcat de mai multe ritualuri, s-a desfășurat în prezența a mii de oaspeți din aproape 200 de țări, între care președintele Klaus Iohannis.

Liliana Nicolae, corespondent Europa FM, se află la Tokyo.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În vârstă de 59 de ani, Naruhito este cel de-al 126-lea împărat al Japoniei și primul născut după cel de-Al Doilea Război Mondial, amintește Mediafax.

Suveranul și-a preluat prerogativele imperiale, la data de 1 mai, după ce tatăl său, Akihito, a abdicat invocând vârsta înaintată.

Ceremonia de întronare reprezintă și trecerea oficială către perioada domniei împăratului Naruhito, intitulată Era Reiwa (“de aleasă armonie”). Perioada de domnie a împăratului emerit Akihito s-a numit Era Heisei (“obținerea păcii”, 1989 – 2019).

Evenimentul z fost umbrit însă de consecințele taifunului Hagibis, care, în urmă cu o săptămână, a provocat grave distrugeri în Japonia și a ucis aproape 80 de oameni.

Din acest motiv, Guvernul japonez a decis să amâne o parte cheie din ceremonie, procesiunea cu maşinile prin centrul oraşului Tokyo, care avea scopul de a introduce publicului cuplul imperial. Aceasta a fost amânată pe 1 noiembrie.

Ceremonia va debuta cu ritualul privat în care Naruhito “își va proclama” ascensiunea în fața strămoșilor din vechea dinastie imperială.

Câteva ore mai târziu, alături de soția sa, împărăteasa Masako, Naruhito va participa la evenimentul principal, organizat în cea mai frumoasă sală a Palatului imperial – Camera pinilor (Matsu-no-Ma). Într-un veșmânt ceremonial, în nuanțe de auriu arămiu – culoare destinată doar împăratului -, Naruhito își va proclama ascensiunea de pe tronul “Takamikura”.

Împărăteasa Masako, diplomat educat la Universitatea Harvard din SUA, va purta și ea un veșmânt elaborat, extrem de greu, numit “junihitoe”, și va sta așezată alături de împărat, pe un tron ușor mai mic.

În ceremonie au fost folosite o oglindă sacră, o sabie veche și bijuterii familiei, obiecte specifice care atestă legitimitatea împăratului.

Aproximativ 2.500 de oaspeți, inclusiv înalți demnitari și membri ai familiilor regale din peste 190 de țări, au participat la ceremonie.

Ziua se va încheia cu un banchet la care sunt invitați înalții demnitari, de la prințul Charles al Marii Britanii la premierul sud-coreean Lee Nak-yon, și membri ai Guvernului japonez, la un hotel din Tokyo.

Tot în cadrul festivităților, sute de mii de persoane condamnate pentru delicte minore au fost grațiate.

Împăratul Naruhito, în vârstă de 59 de ani, educat la Universitatea Oxford din Marea Britanie, și-a anunțat intenția de a continua munca tatălui său.

Politica Japoniei se bazează pe un sistem multipartinic, parlamentar și reprezentativ al unei monarhii constituționale. Puterea executivă este deținută de guvern, iar Constituția japoneză din 1947 i-a limitat rolul împăratului la cel de “simbol al statului și al unității poporului japonez”.

Familia imperială a Japoniei se confruntă cu o delicată problemă a succesiunii, în condițiile în care moștenitorii sunt aleși numai dintre descendenții de sex masculin. Dintre cei 19 membri în viață ai familiei imperiale a Japoniei, doar trei sunt de sex masculin. Astfel, lui Naruhito – care are o fiică în vârstă de 17 ani, Aiko – îi succede fratele său, prințul moștenitor Akishino, în vârstă de 53 de ani, și fiul acestuia din urmă, Hisahito, în vârstă de 13 ani.