Confidenţialitate

JAPONIA: A fost spânzurat fondatorul sectei Aum, organizatorul atentatului cu sarin din metroul din Tokyo

Condamnat la moarte pentru organizarea atacului cu gaz sarin din metroul din Tokyo în martie 1995, Shoko Asahara a fost executat, vineri, relatează Agerpres, citând agenţia niponă Kyodo

Fondatorul sectei Aum, al cărui nume real era Chizuo Matsumoto, a fost spânzurat.

Au fost executați alți 6 din cei 13 indivizi care au fost condamnaţi pentru atacurile soldate cu 13 morţi şi cu peste 6.000 de victime afectate de gazul neurotoxic, reaminteşte Reuters.

Fondată în 1987, secta propovăduia o religie apocaliptică, cu influenţe budiste şi hinduiste, iar la apogeul succesului avea cel puţin 10.000 de membri în Japonia şi în străinătate, inclusiv absolvenţi ale unor universităţi nipone de elită.

Shoko Asahara a fost arestat în 1995, la două luni după atentatul din metroul din Tokyo, iar procesul său a început în aprilie 1996. Procuratura a apreciat că eşecul politic a fost impulsul care a declanşat, ca răzbunare, crimele în masă pe care le-a coordonat, fiind condamnat la moarte în 2004, iar ultimul dintre cei care îl considerau guru şi i-au fost complici a primit pedeapsa cu închisoarea pe viaţă abia în ianuarie anul acesta, când pe alţi 12 sectanţi îi aştepta deja spânzurătoarea.

Discipolii săi au comis o serie de crime, inclusiv atentatele simultane cu sarin, armă chimică dezvoltată iniţial de nazişti.

Unii activişti pentru drepturile omului şi una din fiicele sale au cerut ca el să nu fie executat, ci tratat ca bolnav mintal şi fizic. Solicitările în acest sens au fost respinse de instanţe.