Confidenţialitate

Japonezii, nemulțumiți că funeraliile fostului premier Shinzo Abe costă mai mult decât cele ale Reginei Elisabeta a II-a

Funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe: Japonia se întreabă de ce înmormântarea acestuia costă mai mult decât a Reginei Elisabeta a 2-a. Peste 70% dintre persoanele chestionate într-un sondaj recent al agenției de presă Kyodo au spus că guvernul cheltuie prea mult pentru funeralii.

Chiar dacă suma cheltuită efectiv pentru înmormântarea Reginei nu a fost dezvăluită, presa nipona face referire la o cifra publicată de Daily Mirror, de  8 milioane de lire sterline sau 1,3 miliarde de yeni, pentru a o compara cu prețul estimat al înmormântării fostului prim-ministru nipon Shinzo Abe, de 1,66 miliarde de yeni.

BBC scrie că mulți japonezi se așteaptă ca prețul real să fie mult mai mare, bazându-se pe precedentul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care au ajuns să coste 13 miliarde de dolari, dublu față de estimarea inițială.

Alții se întreabă dacă diferența de costuri dintre cele două funeralii de stat nu se datorează companiilor care acționează ca intermediari atunci când Japonia găzduiește evenimente mari.

În conditiile în care Japonia se luptă cu inflația, criticii spun că banii ar fi fost cheltuiți mai bine pentru a ajuta familiile cu venituri mici.

Aproximativ jumătate din bani ar urma să fie alocați pentru asigurarea securității în timp ce o altă treime va fi folosită pentru găzduirea celor 700 de invitați  străini care, înainte de înmormântarea de marți, vor avea întâlniri cu actualul premier Fumio Kishida.  

Evenimentul de trei zile a fost denumit „diplomație funerară”.

Fiind cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, asasinat în luna iulie la vârsta de 67 de ani, Shinzo Abe este al doilea premier care a primit o înmormântare de stat.

Ultimele astfel de funeralii au avut loc în urmă cu 55 de ani pentru Shigeru Yoshida și au costat echivalentul a 70 de milioane de yeni astăzi.

Citește și: Japonia: Partidul din care făcea parte Shinzo Abe, fostul premier asasinat, a câștigat detașat alegerile senatoriale

Foto: Shutterstock