Confidenţialitate

Japonia: Partidul din care făcea parte Shinzo Abe, fostul premier asasinat, a câștigat detașat alegerile senatoriale

În Japonia, victorie detaşată a partidului de guvernământ la alegerile senatoriale la doar câteva zile după asasinarea fostului premier Shinzo Abe. Prezenţa la vot a fost de 52%, conform datelor disponibile în această etapă. Shinzo Abe va fi înmormântat marți. Ceremonia funerară va avea loc la un  templu din capitala niponă.

În urma votului din weekend, Partidul Liberal Democrat din care făcea parte fostul premier asasinat şi-a consolidat poziţia câştigând peste 75 din cele 125 de mandate senatoriale aflate în joc.

Campania electorală a fost dominată de creşterea preţurilor şi de riscurile privind furnizarea de energie electrică, în contextul în care valul de căldură de la sfârşitul lunii iunie a stârnit temeri privind o penurie în domeniu.

Victoria în alegeri colosolidează puterea premierului Fumio Kishida, care a susţinut o politică economică denumită „noul capitalism”.

Dispunând de această majoritate confortabilă, guvernul poate schimba Constituţia pacifistă pentru a consolida rolul militar al ţării pe scena mondială, un obiectiv de lungă durată al lui Shinzo Abe.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat într-un turneu în Asia, a făcut o scurtă oprire la Tokio pentru a transmite personal condoleanţe poporului japonez pentru asasinarea lui Shinzo Abe.

Foto: Shutterstock