Jaful din padurile Vrancei va putea fi oprit cu ajutorul tehnologiei GPS (AUDIO)

Autoritățile au implementat un sistem informatic de monitorizare a transporturilor de lemn, iar Vrancea este județ pilot în testarea acestei aplicații.

Peste 250 de agenți economici din Vrancea testează, de câteva zile, noul sistem informatic de monitorizare a transporturilor de lemne. Pentru ei, proiectul pilot de testare a presupus o investiție serioasă, pentru că fiecare mașină de transport trebuie să fie dotată cu un smartphone sau cu o tabletă cu GPS, pentru ca punctul de pornire al transportului să poată fi localizat prin satelit. În acest mod, spun reprezentanții din domeniul silvic, poate fi monitorizată orice ieșire din pădure.

Mulți agenți economici care participă la test nu folosesc însă aplicația. Ei se plâng fie că nu au încă tehnologia necesară, fie că nu au reușit să se conecteze la un satelit pentru că în Munții Vrancei sunt zone întinse unde nu există acoperire GSM, ne-a spus Cristea Toma, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Focșani.

Etapa de testare la care participă doar județul Vrancea se încheie pe 20 septembrie, iar în funcție de rezultate ar putea fi extinsă la nivelul întregii țări.