Confidenţialitate

Izolați în România, la granița cu Ucraina: Cruhla de Sus

Seria ”Izolați în România” continuă luni la TVR 1 cu un nou episod, realizat în județul Suceava.

Până acum un an, la şcoala din Cruhla, nu era curent. Cei care au schimbat destinul copiilor care învaţă la Cruhla sunt voluntarii Asociaţiei Free Mioriţa.
Dar nici ei nu au ajuns în Cruhla de Sus, un cătun fără curent.

”Ajungi greu acolo, după o oră de urcuş abrupt. Din căsuţele lor mici,vezi până departe aşezări umane cu drumuri şi electrificate. Ana stă singură într-o căsuţă mică, are telefon şi ori de câte ori trebuie să-l încarce, coboară în cel mai apropiat sat. Nu mai e nici un copil de şcoală aici. Cei mai mulţi au terminat opt clase şi visează să plece în străinătate.
Un bătrân, coborât parcă dintr-o poveste, e singur cu soţia lui.

Iese mereu la poartă, de parcă ar aştepta să-şi vadă feciorii. Toţi opt lucrează în străinătate.

Pe celălalt munte, care se vede bine din Cruhla, la ultima casă din România, stă familia Motoveleţ. Şi ei fără curent, au crescut opt copii. Cu toţii au plecat la oraş. Cât timp mai e locuită ultima casă din România, chiar dacă e singură, înconjurată de pădure şi aproape de graniţă, ai sentimentul că munţii Bucovinei nu sunt pustii”, povestește Dite Dinesz, omul din spatele proiectului „Izolaţi în România”.

Dite Dinesz, de la TVR Timișoara, a urcat de trei ori în cătunele în care nu există medic, cimitir, preot, şcoală. Alături de operatorul Marius Danci ea a căutat zonele izolate din România unde a filmat pe parcursul unui an întreg, rezultatul fiind o serie de 12 episoade reunite sub numele „Izolaţi în România”, care pot fi urmărite lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Pentru acest proiect, Dite Dinesz a fost declarată ”om de milioane” de echipa emisiunii O dimineață de milioane, de la Europa FM.