Confidenţialitate

Izolați în România: Cătunele Prisecina, Dobraia, Ineleț

Maria are 72 de ani si cel mai lung drum pe care l-a facut a fost pe jos, trei ore, pana în Băile Herculane. Un drum pe care-l face ori de câte ori se duce la farmacie să-și cumpere medicamente pentru durerea de cap.

Când trebuie să cumpere făină, și nu o poate căra în spate, merge călare pe cal alte 3 ore până la Cornereva.

”De 40 de ani trăiește singură la cea mai îndepărtată casă din Prisecina. Cea mai grea e singurătatea, seara, când se aşează la masă şi când, dincolo de noapte nu mai vede munţii ce-i ţin de urât ziua.

Nu are niciun vecin, doar la jumătate de oră de mers de la casa ei. Are un panou solar dar care s-a stricat anul trecut dar de atunci nu mai vede lumea, doar o aude la aparat de radio. Prisecina e unul dintre cele mai izolate sate, deși, paradoxal, la poalele munților se află staţiunea Băile Herculane”, povestește Dite Dinesz despre unul din oamenii pe care i-a descoperit în cadrul seriei ”Izolați în România”.

Dite Dinesz, de la TVR Timișoara, a urcat, în 2016, în cătunele în care nu există medic, cimitir, preot, şcoală. Alături de operatorul Marius Danci ea a căutat zonele izolate din România unde a filmat pe parcursul unui an întreg, rezultatul fiind o serie de 12 episoade reunite sub numele „Izolaţi în România”, care pot fi urmărite lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Pentru acest proiect, Dite Dinesz a fost declarată ”om de milioane” de echipa emisiunii O dimineață de milioane, de la Europa FM.