ITF: Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu

Depistată pozitiv, jucătoarea rusă de tenis Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu până la rezolvarea cazului său, anunţă Federaţia Internaţională de Tenis.

Potrivit ITF, proba a fost analizată de un laborator acreditat, fiind pozitivă la melodonium, substanţă interzisă din acest an.

În vârstă de 28 de ani, fosta lideră WTA a explicat că, în luna decembrie, a primit o scrisoare de la Agenţia Mondială Antidoping (WADA) cu lista medicamentelor interzise, dar că nu s-a uitat pe doument.

De la 1 ianuarie, meldonium – o substanţă regăsită în medicamentul pe care îl folosea încă din 2006 – a devenit interzisă, dar ea a continuat să-l folosească.

Sportiva rusă a declarat că era foarte des bolnavă, având o deficiență de magneziu, iar în familia sa existau mai multe cazuri de diabet.

Jucătoarea de tenis a recunoscut că a comis o mare greșeală, dar spune că nu vrea să-și încheie cariera în acest mod.

Maria Șarapova speră să i se mai acorde o șansă, precizînd însă că nu se retrage definitiv.

„Putem confrma că meldoniumul a fost adăugat pe lista substanţelor interzise din 2016 valabilă de la 1 ianuarie, după ce a fost în programul de monitorizare pe durata anului 2015. Meldonium a fost adăugat listei din cauza dovezilor că a fost folosit de sportivi cu scopul de a-şi îmbunătăţi peformanţele”, a explicat Agenţia Mondială Antidoping (WADA).

Mildronat, medicamentul luat de Maria Şarapova, este folosit în tratarea anginei pectorale şi a infarctului miocardic, dar şi în cazul micşorării capacităţii de muncă şi în cel al unui efort fizic sporit. De la 1 ianuarie, Agenţia Mondială Antidoping a adăugat susbtanţa activă din mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.