Italia amenință că va acorda vize temporare Schengen imigranților clandestini

Italia verea să le acorde imigranţilor clandestini vize temporare Schengen, dacă celelalte state ale Uniunii Europene nu preiau, urgent, cel puțin o parte din cei 24 de mii de refugiați adăpostiți acum în peninsulă.

Amenințarea vine după ce Franța și Austria au întors de la granițe sute de emigranți, iar alte state din Estul Europeie refuză să preia refugiații din Africa, potrivit BBC.

Dacă Italia le va acorda vize Schengen emigranților , aceștia vor putea circula liber în Uniunea Europeană.

 

În acest moment, centrele de refugiați din sudul Italiei sunt pline. În Sicilia dar și în alte regiuni afectate de oricum de șomaj, italienii se plâng că miile de refugiați, adăpostiți în centre situate la doar câțiva kilometri de casele lor, le-au confiscat viața.

De partea cealaltă, emigranții spun că și ei își dorest să plece din Italia în alte țări, dar deocamdată nu au vize.

 

În Italia sunt acum peste 24 de mii de refugiați, iar în Grecia peste 16 mii.

Marea Britanie care se opune preluării suplimentare de emigranți, contribuie la gestionarea crizei emigranților cu nave de salvare trimise în Marea Mediterană și cu echipe de medici detașați în porturile italiene. Problema este că situația se agravează de la o zi la alta.

De la începutul anului, liderii europeni încearcă să găsească o soluție la această criză, însă apelurile Italiei, Greciei și Spaniei la preluarea de emigranți nu au sensibilizat alte state membre. Și României i s-a propus să preia aproape 3 mii de refugiați, însă autoritățile de la București ezită încă. Potrivit regulilor UE, imigranţii sunt obligaţi să depună cererile de azil în primul stat UE pe teritoriul căruia intră. Italia solicită schimbarea sistemului, însă Franţa şi Germania insistă ca acesta să nu fie modificat.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS