ISU anunță o nouă rundă de testări pentru Sistemul RO-ALERT

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) anunță că va începe o nouă rundă de testrări ale Sistemului RO-ALERT. Măsura are ca scop alertarea populației în cazul producerii unor situații de urgență. Mesajul nu va conține elementele unei situații reale.

„Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj: <TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție>. Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile. Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare”, se arată într-un comunicat al DSU.

Pentru a beneficia de serviciul RO-ALERT, utilizatorii de telefonie mobilă vor trebui să își configureze terminalele funcție de operatorul la care sunt abonați și tipul telefonului mobil. Informațiile sunt puse la dispoziție pe portalul www.ro-alert.ro sau pot fi găsite pe site-urile operatorilor de telefonie mobilă din România.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G, indiferent de tipul serviciului, abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor.

Totodată, pentru a beneficia de mesaje utilizatorii de telefonie nu au obligatoriu nevoie de un telefon tip smartphone.

„Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție”, potrivit Departamentul pentru Situații de Urgență.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS