Confidenţialitate

Istoricul recordurilor de temperaturi în România în ultimii 81 de ani în România | AUDIO

Confruntată cu un val de caniculă marcat prin cod roșu, România are un record de temperatură atins în august 1951 – 44,5 grade Celsius la umbră. De atunci, au mai urmat câteva extreme. Există un record de temperatură minimă – minus 38 de grade înregistrate în Brașov – care nu a mai fost atins din 1942.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primul record de temperatură ridicată pe teritoriul României era înregistrat oficial în 1896 – 42,8 grade Celsius la Giurgiu. După două decenii, recordul era doborât – plus 42,9 grade Celsius.

Următorul era înregistrat după aproape 3 decenii, în septembrie 1946, la Strehaia, plus 43,5 grade Celsius.

Recordul valabil în România datează de la 10 august 1951, când se înregistrau 44,5 grade Celsius la umbră în comuna Ion Sion, județul Brăila.

Valuri de caniculă semnificative s-au înregistrat mai târziu în 2007 – cu 44,3 grade Celsius la Calafat. Era cea mai ridicată temperatură atinsă în România în jumătate de secol, dar în continuare sub recordul din Brăila.

În 2007 valul de căldură din iulie a fost unul dintre cele mai serioase, în câteva locuri au fost zece zile consecutive cu maxime de peste +35 grade Celsius. S-au înregistrat +44,3 grade Celsius la Calafat, cea mai mare temperatură înregistrată în țară în ultimii 56 de ani.

În timpul caniculei din 2012 nivelul maxim la umbră a ajuns la 43,5 grade Celsius la Giurgiu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: STUDIU. Valurile de căldură din Europa și SUA sunt efectele schimbărilor climatice provocate de om | AUDIO