Confidenţialitate

Istoricul Lucian Boia, la aniversare

Născut la 1 februarie 1944, Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Opera sa, întinsă și variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România și in Franța, precum și traduceri în mai multe limbi.

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor si a imaginarului, Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (“Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr și ficțiune”) și la imaginar (“Pentru o istorie a imaginarului”), cât și prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viața extraterestră și sfârșitul lumii, până la comunism, naționalism și democratie) și a adus, totodată, noi interpretari privitoare la istoria Occidentului.

În 1997, lucrarea sa “Istorie și mit în constiința românească” a starnit ample dezbateri și a rămas un punct de reper în redefinirea istoriei naționale.

“De ce nu merge România bine? Răspunderea cea mare este a unei intregi istorii”, a declara profesorul, în 2013, la lansarea ediției adăugite a lucrării “De ce este România altfel?”.

“Prezentul este opera trecutului. România s-a făcut într-un anume fel: de aceea este așa cum este. Parcurgandu-i rapid istoria, am putut identifica o lunga serie de trăsături specifice, mai mult sau mai puțin îndepartate de condiția europeană ‘medie’, și prinse ele însele în combinații contradictorii. Înlănțuindu-se, toate aceste particularități, prea multe particularități, conduc la România de astazi. O țară care se încăpățânează să fie altfel. Ceea ce înseamnă uneori și reușite, nu doar neîmpliniri și dereglări”, consideră istoricul.

Istoricul a completat că a încercat să explice în acest volum, cu “accente mai apăsate” decât în cărțile sale anterioare pe aceeași temă, “cum e Romanâa, în comparatie cu normele care orienteaza Uniuneă Europenă”.

Referindu-se la criticile adresate lucrării, Lucian Boia a precizat că “nimeni nu a pus altceva în loc”.