Confidenţialitate

Istanbul: Poliția a împiedicat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă un marș al comunității gay

Aproape 100 de persoane se adunaseră duminică pentru a porni pe străzile Istanbulului, însă autoritătile locale au anunțat sâmbătă că evenimentul este interzis, invocând motive legate de siguranţa şi ordinea publice.

Organizatorii Pride Istanbul au îndemnat la un marş, în Piaţa Taksim, sub hashtag-ul în limba turcă ”mărşăluim”. Poliţia a instituit, insa ieri puncte de control în zonă si a împiedicat grupuri să ajunga în piață. Cel puţin 100 de persoane s-au adunat în apropierea pietei Taksim, băteau în tobe şi strigau sloganuri precum ”Nu staţi tăcuţi, strigaţi, gay-ii există!”.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, iar potrivit unor activişti forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc.
Potrivit unor postări pe Twitter, poliţia a folosit tunuri cu apă, iar astfel a apărut un curcubeu, un simbol al luptei activiştilor gay.
Guvernatorul Istanbulului a invocat ”reacţii dure ale diverselor segmente ale societăţii”, iar o serie de organizaţii de extremă dreapta şi religioase au îndemnat la anularea marşului.

Însă organizatorii au subliniat, într-un comunicat, că ameninţările sunt cele care trebuie să fie oprite şi nu demonstraţiile.