Confidenţialitate

Israelul a lansat mai multe rachete spre Siria ca răspuns la un atac al Jihadului Islamic Palestinian

Armata israeliană anunță că a lansat noaptea trecută mai multe atacuri aeriene împotriva unui grup de militanți palestinieni din Gaza și Siria.

Atacurile au fost un răspuns la o serie de rachete lansate, duminică dimineață, în sudul Israelului din Fâșia Gaza, scrie BBC.

Armata israeliană a declarat că a lovit mai multe obiective ale Jihadului Islamic Palestinian, situate la sud de Damasc și în Fâșia Gaza.

Patru persoane au fost rănite în Gaza, dar nu au fost raportate pierderi de vieți omenești, au anunțat autoritățile medicale.

Siria a transmis că sistemul său defensiv a interceptat majoritatea rachetelor israeliene.

Ostilitățile dintre cele două țări au început duminică dimineață, când Israelul a transmis că a ucis un membru al grupării Jihadului Islamic Palestinian care încerca să amplaseze un dispozitiv exploziv de-a lungul gardului său de frontieră cu Fâșia Gaza.

Ulterior, pe rețelele de socializare a fost distribuit un clip care arăta cum trupul bărbatului era ridicat cu un buldozer. Imaginile au provocat furie în rândul palestinienilor care au cerut represalii.

Câteva ore mai târziu, un tir de 20 de rachete au fost trase din Fâșia Gaza spre zone din sudul Israelului.

Jihadul islamic a revendicat atacul cu rachete, numindu-l un răspuns la uciderea unuia dintre luptătorii săi de-a lungul graniței cu Gaza.

În cursul nopții, Israelul a lansat la rândul său mai multe rachete spre Gaza, dar și în Siria, acolo unde oficiali militari israelieni susțin că au lovit o bază a Jihadului Islamic.

Jihadul Islamic Palestinian, susținut de Iran, este una dintre cele mai puternice grupări militare din Gaza. Aliat cu Hamas, a luptat într-o serie de războaie împotriva Israelului în ultimele decenii.

Violențele dintre Israel și Jihadul Islamic au izbucnit în noiembrie 2019, când unul dintre comandanții grupării a fost ucis într-un atac aerian israelian.