Confidenţialitate

Israelian cu simptome de gripă, preluat de pe aeroportul Otopeni și transportat la Institutul Balș. UPDATE: Nu este suspect de infecție cu noul coronavirus

Un pasager care prezenta unele simptome de gripă, aterizat sâmbătă după-amiază pe aeroportul Otopeni cu o cursă de Tel Aviv, a fost preluat de o ambulanţă şi transferat la spitalul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş, anunță reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Update: Raed Arafat a declarat că nu există suspiciuni potrivit cărora cetățeanul israelian ar fi infectat cu noul virus din China. El a adăugat că cetățeanul a fost în urmă cu trei luni în China, de ci nu este niciun motiv de alertare.

Știrea inițială:

“Astăzi, 25 ianuarie, comandantul cursei Ryanair de pe ruta Tel Aviv -Bucureşti, a solicitat prezenţa unei echipe medicale la aterizare, ca urmare a faptului ca un pasager prezenta unele simptome de gripă. Aeronava a aterizat la ora 15:51 şi, după intervenţia serviciului medical al aeroportului, pasagerul a fost preluat de o ambulanţă 112 şi transferat la spitalul Matei Balş”, potrivit CNAB.

La bord, pasagerul a spus că a călătorit în China, în urmă cu trei luni.

Au fost luate toate măsurile în conformitate cu protocolul şi procedurilor medicale în vigoare.

“Ca urmare a verificărilor efectuate personalul specializat al autorităţii în domeniu, ceilalţi 178 pasageri au fost debarcaţi pe flux normal. Ei îşi vor lăsa datele de contact”, au susţinut reprezentanţii aeroportului.

Pasagerul este de origine israeliană.

Cazul se află în atenția Serviciului Sanitar de Frontieră din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ultimul bilanț al epidemiei indică 41 de morţi și 1.300 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus

Milioane de locuitori sunt blocaţi în statul asiatic din cauza măsurilor de carantină impuse în mai multe orașe.

În tot mai multe regiuni, au fost anulate festivităţile prilejuite de Noul An Chinezesc.

Primele cazuri de pneumonie cauzate de acest nou coronavirus au apărut, în decembrie, într-o piaţă agroalimentară din Wuhan, metropolă din centrul Chinei cu 11 milioane de locuitori.

Autostrăzile au fost închise. Circulația trenurilor și a avioanelor a fost suspendată. Măştile de protecție a feței au devenit obligatorii, iar încălcarea acestui ordin se pedepseşte cu amendă.

Un al doilea caz de îmbolnăvire a fost confirmat în Statele Unite ale Americii.

3 pacienți sunt spitalizați în Franţa, acestea fiind primele cazuri din Europa.

Epidemia ”se accelerează” şi pune China ”într-o situaţie gravă”, a recunoscut preşedintele Xi Jinping, potrivit căruia China ar putea ”câştiga bătălia”.

Statele Unite ale Americii organizează un zbor charter, duminică, pentru a repatria cetăţenii şi diplomaţii americani din oraşul chinez Wuhan, centrul epidemiei provocate de noul coronavirus.

Avionul va prelua peste 200 de persoane.

Washingtonul a primit aprobarea operaţiunii din partea regimului de la Beijing în urma unor negocieri purtate în ultimele zile.

De asemenea, SUA intenţionează să îşi închidă temporar consulatul din Wuhan.

Franţa va lua măsuri similare.

În colaborare cu autorităţile locale, guvernul de la Paris intenţionează să organizeze un serviciu de autobuze pentru a permite cetăţenilor francezi să se deplaseze de la Wuhan la Changsha.

La rândul său, Rusia poartă negocieri similare cu China.

După o recentă reuniune, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că este „prea devreme” pentru a decreta „starea de urgenţă internaţională”.