Confidenţialitate

Premierul israelian a refuzat propunerea de armistițiu făcută de Hamas: „Suntem pe drumul spre o victorie absolută. Nu e o chestiune de ani sau zeci de ani, ci de câteva luni” | AUDIO

Premierul israelian a respins propunerea de armistițiu din partea Hamas. Benjamin Netanyahu spune că victoria în Fâșia Gaza e posibilă în câteva luni și a anunțat că armata israeliană va începe ofensiva la Rafah, în sudul teritoriului palestinian.

Condițiile cerute de Hamas pentru eliberarea ostaticilor israelieni

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Hamas a propus într-o primă fază a armistițiului încetarea focului timp de 45 de zile, perioadă în care vor fi eliberate toate femeile din Israel luate ostatice, tinerii sub 19 ani, bătrânii și bolnavii, în schimbul eliberării de femei și copii palestinieni aflați în închisorile israeliene. Tot în această etapă, forțele israeliene trebuie să se retragă din zonele populate din Gaza și va începe reconstrucția spitalelor și a taberelor de refugiați, scrie BBC.

În etapa a doua, a fost propus schimbul de ostatici israelieni   – e vorba despre bărbații rămași –  cu prizonieri palestinieni,  plus retragerea armatei israeliene din Gaza. Iar în ultima etapă, urma schimbul de rămășițe și cadavre.

Benjamin Netanyahu: „Suntem pe drumul spre o victorie absolută”

Propunerile au fost respinse de premierul israelian.

„Suntem pe drumul spre o victorie absolută. Nu e o chestiune de ani sau zeci de ani, ci de câteva luni’’, a spus Benjamin Netanyahu, care a subliniat că discuțiile cu gruparea Hamas nu duc nicăieri și că dacă Hamas va supraviețui în Gaza vor urma noi masacre.

Premierul israelian a anunțat că toate forțele israeliene au primit ordin pentru o ofensivă în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde s-au refugiat zeci de mii de palestinieni.

Decizia a fost criticată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a atras atenția că extinderea conflictului va crește ceea ce este deja un coșmar umanitar.

Potrivit BBC, o nouă rundă de negocieri pentru încetarea focului în Gaza, mediată de Egipt și Qatar, ar urma să aibă loc astăzi la Cairo.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Război Israel-Hamas: 50 de ostatici reținuți de Hamas ar urma să fie eliberați până vineri | AUDIO