Confidenţialitate

Israel: Stare de urgență în oraşul Lod, scenă a unor revolte ale minorităţii arabe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decretat, miercuri, stare de urgenţă în oraşul Lod, devenit scenă a unor revolte ale minorităţii arabe, potrivit France Presse.

Manifestațiile au izbucnit, marți, după uciderea unui arab israelian de către un evreu.

Potrivit unui fotograf al AFP, Benjamin Netanyahu s-a deplasat la Lod în cursul nopții pentru a face apel la calm, în timp ce în acest oraş situat în apropierea aeroportul internaţional Ben Gurion se instala un dispozitiv puternic de securitate.

Cu o populaţie mixtă de 77.000 de locuitori, 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi, Lod este situat în suburbiile Tel Avivului.

Marţi seară, în timp ce manifestaţiile s-au înmulţit în Ierusalimul de Est, în Cisiordania, dar şi în oraşele arabe din Israel, situaţia a degenerat.

“Revolte de amploare au izbucnit din partea unor rezidenţi arabi, punând în pericol locuitorii (…) Au fost incendiate vehicule şi avariate bunuri”, potrivit poliţiei.

Pentru a veni în sprijinul poliţiei locale, guvernul a desfăşurat în Lod unităţi ale poliţiei de frontieră cu sediul în Cisiordania ocupată.

Potrivit presei israeliene, trei sinagogi şi mai multe magazine din Lod au fost incendiate.

Scene de violenţă au avut loc şi în alte localităţi unde locuiesc arabi israelieni, precum Akko (Acre),Wadi Ara sau Jisr A-Zarqa în apropiere de Haifa, unde au fost arestate opt persoane, potrivit poliţiei.

Demonstraţiile, escaladarea şi ciocnirile din oraşele arabe israeliene au început în urma ciocnirilor din ultimele zile de pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est.

Peste 700 de palestinieni au fost răniţi începând de vineri în confruntările cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est.

În semn de solidaritate cu palestinienii din Ierusalimul de Est, mişcarea islamistă Hamas din Fâşia Gaza a lansat începând de luni peste 500 de rachete către Israel, ucigând trei persoane.

La rândul lor, forţele aeriene israeliene au bombardat Fâşia Gaza, ucigând cel puţin 32 de palestinieni, printre care mai mulţi copii.