Israel: Peste 1000 de imigranți africani vor fi eliberați în deșert

Israelul eliberează în deșert peste 1000 de imigranți clandestini, după o decizie a Curții Supreme. Aceștia se află în deteție și sunt nemulțumiți de decizia autorităților care îi lasă neajutorați în fața problemei azilului.

 

1.178 de imigranți clandestini africani vor fi eliberați în deșert, anunță autoritățile israeliene. “Nu e nimic de sărbătorit! Nu ştim unde să ne ducem, unde vom dormi la noapte”, a declarat Salah, un sudanez rstă de 33 de ani, în faţa centrului de detenţie de la Holot, cel mai important din ţară .

Curtea Supremă a dispus ca solicitanții de azil deținuți de mai mult de un an să fie eliberați în termen de două săptămâni.

 

De după grațiile aflate la marginea deșerturilor, libertatea are un gust amar pentru cei care vor fi eliberați. Ei își pot lua bagajele personale și o pătură. Cei care sunt eliberaţi pleacă după ce iau un mic-dejun, eventual reţete medicale, dacă au nevoie de îngrijiri, dar şi un document care le restrânge libertatea de mişcare. “Ni s-a dat o hârtie pe care scrie «accesul interzis la Eilat sau Tel Aviv», iar noi acolo cunoaştem oameni. Eu nu am bani să închiriez un apartament. Unde să mă duc acum?”, spune Salah îngrijorat.

Prezența imigranților provoacă tensiuni cu populația, autoritățile încercând să îi împiedice să își găsească un loc de muncă la negru. Pentru refugiați, Israelul reprezintă – deoarece nu pot ajunge în Europa – cea mai apropiată speranţă a unui trai mai bun, un loc în care pot ajunge mergând pe jos.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS