Confidenţialitate

ISRAEL: Netanyahu renunţă la formarea noului guvern

Premier în exercițiu al Israelului, Benjamin Netanyahu a renunţat, luni seară, la mandatul de formare a unui nou guvern.

Preşedintele statului evreu, Reuven Rivlin, îl va desemna pe opozantul Benjamin Gantz, liderul coaliţiei de centru-stânga Albastru & Alb, să alcătuiască o echipă executivă.

Netanyahu nu a reuşit să obțină susţinere majoritară în Knesset.

“Preşedintele Reuven Rivlin a primit mesajul premierului Benjamin Netanyahu privind returnarea mandatului deoarece nu a reuşit obţinerea majorităţii. În conformitate cu prevederile Legii fundamentale, directorul general al Cancelariei prezidenţiale, Harel Tubi, va discuta cu toate grupurile din Knesset pentru a le informa că preşedintele intenţionează să îi transfere cât mai curând mandatul de formare a guvernului liderului alianţei Albastru & Alb, Benny Gantz, care conform legii va avea la dispoziţie 28 de zile”, a comunicat Preşedinţia Israelului, potrivit site-ului YnetNews, citate de Mediafax.

Coaliţia Albastru & Alb s-a clasat pe primul loc, cu 33 de locuri, în urma scrutinului parlamentar anticipat din Israel, fiind urmată de Likud, cu 32 de locuri.