Confidenţialitate

Irlanda de Nord: Marș pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Mii de persoane au demonstrat sâmbătă după-amiază pe străzile din Belfast, pentru a cere guvernanţilor nord-irlandezi să se alăture deciziei de legalizarea a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, care este deja în vigoare în Marea Britanie. În Irlanda de Nord, legalizarea căsătoriilor homosexuale a fost blocată de Partidul Unionist Democrat (DUP) , care sprijină Guvernul May, scrie Reuters. Asta deși în urmă cu 2 ani alegătorii au votat covârşitor pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Irlanda.

Este absolut ridicol că noi suntem trataţi diferit faţă de toţi ceilalţi de pe insule. Dinozaurii de la DUP neagă egalitatea şi drepturile omului”, a declarat o locuitoare din Belfast.

Mii de persoane au demonstrat sub drapele ale comunităţii LGBT şi în spatele unor bannere cu mesajul: ”Iubirea este un Drept al Omului”.

De asemenea, acest marş are loc la doar două zile după ce parlamentarii germani au votat în favoarea legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, în ciuda opoziţiei personale a Angelei Merkel.

Republica Irlanda este una dintre cele mai conservatoare ţări europene din punct de vedere social, iar femeile nu au acces la avort din cauza opoziţiei Bisericii Catolice de la Dublin.

Politicile sociale ale unioniştilor nord-irlandezi au ajuns în atenţia publică după ce conservatorii au semnat un acord bazat pe ”încredere şi livrare de voturi” cu DUP, pentru a menţine la putere Guvernul May.

Partidul Unioniștilor  se opune vehement uşurării accesului la avort pentru femeile nord-irlandeze, care nu pot recurge la întrerupere de sarcină nici măcar în caz de viol sau incest. De asemenea, unioniştii nord-irlandezi au blocat prin veto legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, pentru a ”proteja” comunităţiile religioase din Irlanda de Nord.