Iranul interzice femeilor din tara sa se uite la meciurile de fotbal in public

Autorităţile din Iran le-au interzis patronilor de baruri şi restaurante să deschidă televizoarele pe canale ce transmit meciurile Cupei Mondiale.

Scopul acestei măsuri este de a evita formarea de mulţimi mixte: bărbaţi şi femei- în spaţiile publice.

După Revoluţia Islamică din 1979, femeilor iraniene le-a fost interzis prin lege să participe la majoritatea evenimentelor sportive, mulţimile mixte fiind considerate ‘ne-islamice’, iar de 35 de ani – publicul de la meciurile de fotbal, cel mai apreciat sport în Iran – este format integral din bărbaţi.

Pentru o scurtă perioadă, femeilor le-a fost permis să asiste la meciuri de volei, însă interdicţia a fost reintrodusă în 2005.

Cu ocazia Cupei Mondiale de fotbal de anul acesta, au fost adăugate restricţii suplimentare, spun cei de la CNN.

Pe niciun afiş din Teheran care face reclamă la Cupa Mondială nu apar femei, iar televiziunea naţională, care transmite meciurile, aplică un delay de câteva secunde pentru a cenzura imaginile cu fanii de sex feminin, considerate indecente.

Cu toate acestea, femeile iraniene încearcă să se bucure de competiţiile sportive prin proteste.

La începutul acestei luni, câteva femei deghizate în bărbaţi s-au strecurat în public la o partidă de volei masculin, iar altele au protestat în afara sălii de sport.

Recent, unii patroni au ignorat avertismentele autorităţilor şi le-au permis femeilor să urmărească meciul de sâmbăta cu Argentina alături de partenerii lor, în incinta barului sau restaurantului pe care îl deţin.

Acestea sunt însă situaţii excepţionale, subliniază presa internaţională.