Iranul a suspendat imbogatirea uraniului la nivelul de 20%

Operațiunea, care a avut loc ca urmare a unui acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, a fost confirmată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Iranul a suspendat îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20%. Anunțul a fost făcut chiar de directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică.

Operațiunea, care a avut loc ca urmare a unui acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, a fost confirmată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

În această dimineață au fost deconectate, în total, 6 instalații de îmbogățire a uraniului a anunțat șeful Organizației iraniene pentru energie atomică.

Operațiunea a fost supravegheată de Inspectori de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, sosiți la Teheran în week-end pentru a se asigura că autoritățile își respectă partea lor din acord.

Înțelegerea încheiată pe 24 noiembrie, la Geneva, de către Teheran și membrii Grupului 5+1 – China, Franța, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite și Germania – prevede limitarea îmbogățirii uraniului de către Iran la niveluri slabe.

În schimb, cele șase puteri diplomatice vor suspenda, pentru șase luni, o parte a sancțiunilor pe care i le-au impus Iranului, în sumă de șapte miliarde de dolari.

Occidentul și Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil, o acuzație pe care regimul de la Teheral o respinge.