Iran: Moderatul Hassan Rohani, declarat castigator al scrutinului prezidential

Victoria sa pune capăt celor 8 ani de guvernare conservatoare.

Hassan Rohani a câştigat alegerile prezidenţiale din Iran, potrivit rezultatelor oficiale.

Clericul moderat şi-a adjudecat 50,68% din sufragiile exprimate în primul tur de scrutin.

Victoria lui Hassan Rohani, susţinut de aripa moderată şi reformatoare, pune capăt celor 8 ani ai guvernării conservatoare în fruntea căreia s-a aflat Mahmoud Ahmadinejad.

Candidatul susţinut de acesta, Mohammad Bagher Ghalibaf, s-a clasat pe locul secund. Al treilea a fost Said Jalili, susţinut de aripa dură a regimului de la Teheran.

Rata de participare la scrutinul de vineri din Iran a fost una impresionantă, de 72,7%. În unele oraşe, programul de votare a fost prelungit cu câteva ore pentru a răspunde numărului mare de votanţi care stăteau la cozi.

În vârstă de 64 de ani, Hassan Rohani a fost responsabilul cu negocierile privind dosarul nuclear al Teheranului sub preşedinţia reformatorului Mohammad Khatami (între 1997 şi 2005).

În campania electorală pentru prezidenţiale, Hassan Rohani a promis flexibilitate în discuţiile cu comunitatea internaţionale pe tema controversatului program nuclear, din cauza căruia republica islamică a devenit tot mai izolată politic şi economic.

Sancţiunile adoptate împotriva Teheranului au generat o gravă criză economică. Unii analişti consideră că actuala schimbare a regimului este răspunsul dat de populaţia acestei situaţii.

Preşedintele are în Iran un spaţiu limitat de manevră, liderul suprem fiind ayatollahul Khomeini.