Confidenţialitate

Iran: În a patra săptămână de proteste, regimul de la Teheran a trecut la arestări în campusurile școlilor

Criza din Iran se amplifică: regimul de la Teheran a trecut la arestări în campusurile școlilor. S-a ajuns la a patra săptămână de proteste după ce o tânără a fost găsită ucisă de forțele de ordine pentru că nu respecta regimul vestimentar islamic. De atunci, numărul morților a ajuns la peste 180 și al răniților la câteva sute.

Mai mulți elevi iranieni au fost arestați, duminică, în campusurile școlilor.

Forțele de securitate au folosit dube fără numere de înmatriculare, potrivit imaginilor publicate pe platformele de socializare.

În ciuda imaginilor, ministrul iranian al Educației declară nu au fost făcute arestări în școli.

Ministrul a precizat, însă, că părinții elevilor implicați în proteste au fost contactați.

De teama extinderii și mai mult a protestelor, autoritățile au închis toate școlile și universitățile din Kurdistanul iranian la o lună de proteste față de moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurdă de 22 de ani, ucisă în bătaie pentru că i s-a vazut o șuviță de păr.

Duminică dimineață, s-au desfășurat proteste în zeci de orașe din Iran. Sute de fete de liceu și studenți au participat la manifestații în ciuda represiunii violente.

Sâmbătă, emisia principalului canal de știri al Iranului a fost blocată pentru un scurt interval de hackeri, notează televiziunea americană ABC News, perioadă în care au fost afișate imagini și mesaje în sprijinul protestelor.

Imaginile cu liderul suprem, Ali Khamenei, aflat la o întâlnire oficială au fost înlocuite cu imagini cu protestatari uciși.

Foto: Twitter

Citește și: Vladimir Putin acuză Ucraina de “act de terorism” în cazul podului din Crimeea