Irak – Presupusul asasin al unui ziarist străin ar fi cetățean britanic

Guvernul Marii Britanii recunoaște că un militant islamist care pretinde că a ucis un ziarist răpit în Irak ar putea să fie cetățean al Regatului Unit.

Organizația radicală Statul Islamic a făcut publică o înregistrare video care pare să înfășișeze decapitarea lui James Foley.

Jurnalistul american fusese dat dispărut acum doi ani în Siria. Washingtonul și Londra verifică acum autenticitatea înregistrării.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Philip Hammond, a recunoscut că bărbatul care apare în clipul video alături de ziaristul american vorbește cu un accent englezesc.

De altfel, mai mulți cetățeni ai Regatului Unit s-au implicat în conflictele din Siria și din Irak.

‘Acesta e unul dintre motivele pentru care Statul Islamic reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale’, a spus Philip Hammond.

Mesaj către America

Înregistrarea făcută publică pe Internet poartă titlul ‘Mesaj către America’.

Un bărbat identificat drept James Foley, într-o salopetă portocalie, e așezat în genunchi. Lîngă el – un al doilea bărbat, îmbrăcat complet în negru.

În mod vizibil tulburat, James Foley pune iminenta sa moarte pe seama atacurilor aviației americane asupra grupării Statul Islamic.

După aceea, militantul islamist se adresează direct președintelui Barack Obama și Guvernului Americii.

‘Deja nu vă mai confruntați cu o insurgență’, spune el. ‘Suntem o armată și reprezentăm un stat islamic acceptat de numeroși musulmani din întreaga lume. Orice agresiune la adresa noastră e o agresiune la adresa lor’.

‘Drept urmare, Obama’, continuă bărbatul, ‘orice încercare de a restrînge dreptul musulmanilor de-a trăi într-un califat va duce la vărsare de sînge printre oamenii tăi’.

Zeci de ziariști răpiți

După ce își rostește mesajul, bărbatul pare să taie gîtul prizonierului său, iar mai tîrziu cadavrul e arătat la pămînt.

Un al doilea prizonier, identificat drept un alt ziarist american (Steven Sotloff) apare în imagini spre sfîrșitul înregistrării.

Barack Obama e avertizat că de el depinde soarta bărbatului.

În vîrstă de 40 de ani, James Foley era corespondent în Orientul Mijlociu al publicației americane Global Post și al agenției de știri France Presse.

20 de ziariști sunt în prezent dați dispăruți în Siria – se presupune că cei mai mulți au fost răpiți de Statul Islamic.

Mișcarea radicală a musulmanilor sunniți controlează mai multe zone din Siria și din nordul Irakului.

Sute de oameni au fost uciși în regiunile respective și o jumătate de milion au fost siliți să-și abandoneze locuințele.