Irak: islamistii radicali pun pe fuga comunitatea crestina

Minoritatea creștină din Irak e pusă pe fugă de fundamentaliștii islamici: aproape un sfert dintre membrii acestei comunități pleacă din orașul Karakosh, intrat de curînd sub controlul grupării radicale Statul Islamic.

Localitatea, situată în regiunea Ninive, adăpostea cel mai mare număr de creștini din zonă – orașul a intrat sub controlul fundamentaliștilor azi-noapte.

După cum îi spune și numele, gruparea fundamentalistă care activează în Irak și în Siria militează pentru înființarea unui califat – un stat islamic.

Aflată la 400 de kilometri nord-vest de Bagdad regiunea Ninive e populată de numeroase minorități etnice și religioase.

Zeci de mii de persoane au fugit deja din calea conflictului izbucnit în iunie între radicali și forțele guvernamentale.

Însă evenimentele de dată recentă au ridicat la 100.000 numărul oamenilor din Ninive care s-au refugiat în nord, în regiunea autonomă Kurdistan.

ONU: o tragedie

Martorii oculari povestesc că militanții islamici au distrus numeroase cruci și manuscrise religioase.

Luna trecută, sute de familii de creștini din Mosul și-au părăsit locuințele. Membrii Statului Islamic le-au dat un ultimatum: ori se converteau la Islam, ori urmau să fie uciși.

‘E o tragedie de proporții înfricoșătoare’, a spus un purtător de cuvînt al ONU. Cei mai mulți dintre refugiați au urgent nevoie de apă, hrană și de medicamente. Se relatează că 40 de copii ar fi murit deja.

Comunitatea creștinilor din Irak este una dintre cele mai vechi din lume.

În 2003, la data invaziei militare conduse de Statele Unite, numărul creștinilor era de un milion și 500 de mii.

Se estimează că acum au mai rămas 450 de mii.