Confidenţialitate

IPJ Argeş anchetează cum a fost făcut videoclipul lui Dani Mocanu – ”Stop România”, în care apare un leu

IPJ Argeş a informat duminică seara că poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi efectuează cercetări privind rele tratamente şi cruzimi împotriva animalelor.

Videoclipul lui Dani Mocanu – ”Stop România” a avut pemiera pe YouTube pe 15 noiembrie și a adunat până acum peste 4.400.000 de vizualizări.

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi efectuează verificări privind rele tratamente şi cruzimi împotriva animalelor, respectiv cu privire la condiţiile de deţinere a animalului ce apare în materialul filmat.

“În cauză a fost întocmit dosar penal, conform Legii 205 din 2004, privind protecţia animalelor, în care se desfăşoară cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.

Verificările efectuate de poliţişti până în prezent au ca scop stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele s-au petrecut, respectiv identificarea şi audierea tuturor persoanelor implicate, precum şi verificarea asigurării condiţiilor de asistenţă medicală, îngrijire şi adăpost pentru animalul din filmare”, au precizat reprezentanţii IPJ Argeş.

Totuși până ca polițiștii să anunțe că s-au autosesizat, în spațiul public au apărut mai multe sesizări privind videoclipul lui Dani Mocanu. Printre cei care au scris pe Facebook că au pregătit sesizări scrise se află și Antonel Tănase, președintele PNL Sector 3.

” Îmi vine greu să înțeleg cum o persoană publică poate, în 2020, să se filmeze cu un animal sălbatic, fiind indiferent la rănile și la starea clară de disconfort ale animalului.

Mi-au fost arătate astăzi videoclipul cântărețului de manele Dani Mocanu, unde un leu este ținut în lanț și obligat “să se conformeze” directivelor cântărețului, dar și capturi din acest videoclip, unde se observă clar că leul este rănit la cap și la unul dintre membre. Pe lângă leziuni, animalul îmi pare și amețit, deci cred că a fost sedat ca să stea cuminte, ca o pisică.

Ține de bunul simț elementar, de umanitate și de lege să ne purtăm frumos cu animalele. Ele sunt înzestrate cu simțuri, le este frică, sunt bucuroase, simt singurătatea sau plăcerea, sunt ființe care merită respect și iubire. Animalele nu sunt obiecte la bunul nostru plac, iar cele sălbatice nu au ce căuta într-o casă, la o filmare.

Sunt dezamăgit de unii dintre contemporanii noștri care nu înțeleg că blândețea și bunătatea sunt singura manieră în care putem trata prietenii necuvântători.

Ca unul dintre inițiatorii Poliției Animalelor și mai ales ca OM, nu pot sta pasiv la imaginile îngrozitoare pe care le-am văzut azi.

De aceea, mâine dimineață la prima oră, voi depune la Parchet această sesizare împotriva acelui individ care nu doar că încă nu a înțeles că nu este etic să fii crud cu animalele, dar este și ilegal.

Totodată, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost informat și împreună vom lua măsurile necesare”, a scris Antonel Tănase pe pagina personală de Facebook, adăugând imagini cu sesizarea adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3.

Condițiile privind deținerea animalelor sălbatice sunt reglementate de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Art. 11 prevede că ”(1) Deținătorii de animale pot deține animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizați de direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.

(2) Condițiile privind deținerea animalelor sălbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

(3) Deținătorii de animale pot deține animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii și recuperării fizice, pentru animalele aflate în impas de supraviețuire, cu acordul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”.