Confidenţialitate

Ionel Dancă, precizări despre măsurile luate pentru perioada stării de alertă | AUDIO

Șeful Cancelariei premierului a susținut o declarație de presă, în care a detaliat măsurile care urmează să intre în vigoare după 15 mai, când expiră starea de urgență în România.

Proiectul prezentat astăzi de Guvern trebuie să fie aprobat și de Parlament și a fost înaintat spre adoptare în regim de urgență.

Ionel Dancă spune că actul normativ conține în mare parte elemente reglementate în momentul în care a fost instituită starea de urgență.

Masca devine obligatorie în spațiile publice închise, în mijloace de transport în comun și la locul de muncă.

Se vor putea face angajări în domeniul medical fără concurs, la fel și în instituțiile publice.

Autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, insecticide, dispozitive medicale, materiale sanitare pe perioada stării de alertă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele declarații: 

Dincolo de dispozițiile generale care descriu cadrul în care se aplică măsurile, sunt prevăzute reglementări privind desfășurarea activităților economice și sociale.

Vor fi permise activitățile de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupune rămânerea clienților în spații. Este vorba, în acest caz, de activități de tip Drive-in, Room-service sau livrare la clienți.

Este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Și aici sunt prevăzute câteva excepții, pentru activitățile de tip curățătorie, cabinete stomatologice, optică medicală și altele.

Pe perioada stării de alertă, se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul în centrele comerciale, cu câteva excepții: vânzarea produselor electrice și de electrocasnice dacă magazinul asigură și livrarea la domiciliu.

În domeniul sănătății, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul MS pot fi ocupate de către personal contractual fără concurs, dacă durata angajării nu depășește perioada stării de alertă.

Pe perioada stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măștilor în spații publice închise, mijloace de transport, locul de muncă.

Autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, insecticide, dispozitive medicale, materiale sanitare pe perioada stării de alertă.

Autoritățile competente pot dispune măsuri de protecție și prevenție pentru angajați aflați în situații vulnerabile.

Valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește pe durata stării de alertă, la care se adaugă 90 de zile după expirarea acesteia.

Pentru a asigura organizarea eficientă a activităților de muncă pentru personalul angajat în instituțiile publice centrale și locale, dar și în cadrul companiilor naționale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, care au un număr mai mare de 50 de salariați, se vor organiza programe individualizate de muncă prin care să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă.

Instituțiile publice pot face angajări fără concurs pe perioadă determinată de 6 luni.

În Transport, reglementări ce permit autorităților să introducă interdicții privind transportul aerian, naval, terestru.

Activitatea de Educație, pe perioada stării de alertă, unitățile de învățământ pre-universitar organizează activități din planul de învățământ în mediul online. Autoritățile trebuie să asigure elevlilor accesul la dispozitive prin care pot participa la ore.”

“Săptămâna trecută, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra unei sesizări depuse de Avocatul Poporului. În urma deciziei, suntem în situația în care CCR a lipsit autoritățile de pârghiile pentru a lupta împotriva răspândirii epidemiei și de a putea avea la dispoziție instrumentele necesare pentru a-i feri pe români de COVID-19”, a spus premierul Orban în deschiderea ședinței de Guvern.

“Termenul de judecare la CCR este miercuri, 13 mai, și trebuie să fim pregătiți pentru a putea da replica constituțională și faptică, pentru a avea un cadru normativ foarte clar privitor la activitatea Consiliului Național pentru Situații de Urgență și a altor entități în cadrul stării de alertă”, a mai atras atenția Ludovic Orban.

Prin instituirea stării de alertă, autoritățile pot menține, legal, unele dintre restricțiile care sunt în vigoare și acum, cum ar fi: cele de circulație, închiderea restaurantelor sau a mall-urilor sau obligativitatea purtării măștii începând cu 15 mai

În timpul stării de alertă, se pot dispune măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale. cum ar fi: cele de circulație, închiderea restaurantelor sau a mall-urilor sau obligativitatea purtării măștii.

Starea de alertă nu trebuie aprobată de Parlament.

știrea se actualizează