Confidenţialitate

Ion Sturza: „România – un nou Silicon Valley”, o legendă frumoasă, dar foarte ruptă de realitate – INTERVIU VIDEO

Ion Sturza nu se numără mereu printre cei despre care vorbește toată lumea atunci când vine vorba despre online-ul românesc. Majoritatea informațiilor despre el duc la faptul că a fost premier al Republicii Moldova și că a dezvoltat afaceri în nenumărate domenii. Însă Ion Sturza este ancorat astăzi în mediul online datorită investițiilor din ultimii ani în acest domeniu, precum magazinul online Elefant.ro și alte proiecte din digital, pentru care a studiat îndelung tendințele antreprenoriale și fluctuațiile tehnologice. Crede în puterea digitală și îi încurajează pe cei care vor să se dezvolte pe piața aceasta din România să aducă inovații și să învețe cum să le promoveze. Asta pentru că, în ultimii ani, „consumul merge dinspre zona offline spre online”.

România, un nou Silicon Valley? „Asta este o legendă frumoasă, dar foarte ruptă de realitate”, spune el, căci rețeta de acolo, ce înglobează multe idei, dar și bugete colosale, este una unică. De aceea, sfatul său pentru românii care vor să aibă mai mult succes în online, ca antreprenori, este să aducă inovații și să dezvolte produse proprii.

„Sunt convins că, peste 10 ani, Internetul nu va mai fi – sau va rămâne ceva rudimentar. Va pierde cel puțin structura actuală de funcționare care necesită totuși o infrastructură fizică”, spune el despre viitorul Internetului. Cât despre ce ar fi făcut dacă ar fi avut în jur de 20 de ani, spune că ar alege, probabil, altceva: „poate ceva în domeniul agronomiei, protecția plantelor. Ceva legat de natură, mai puțin tehnologic și mai puțin invaziv industrial”.

Dar iată mai multe povești despre relația unui antreprenor cu online-ul, ce investiții au succes zilele acestea și cât de mult ne afectează evoluția Internetului.

Acest material face parte dintr-un parteneriat între Europa FM și SEMdays, cea mai mare conferinţă de Search Engine Optimization din Europa de Est. Pe 24 și 25 septembrie, SEMdays aduce în București 17 speakeri internaționali care vor vorbi despre viitorul în marketing online.