Confidenţialitate

Ion Iliescu și Petre Roman, audiați la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman, ambii inculpați în dosarul Mineriadei, sunt audiați, luni, la Parchetul General.

Cei doi au fost citați de procurori.

Atât Ion Iliescu, cât și Petre Roman sunt inculpați în Dosarul Mineriadei, așa cum au anunțat procurorii militari anul trecut, cu două zile înainte de Crăciun.

Din ianuarie până în prezent, la Parchet au fost chemați pentru a lua la cunoştinţă că sunt inculpaţi și Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Virgil Măgureanu, Emil “Cico” Dumitrescu şi Miron Cozma.

În schimb, Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, și Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale au fost audiați ca martori.

Procurorii militari susţin că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat “un atac generalizat şi sistematic” împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.