Confidenţialitate

Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității și de acțiuni diversioniste în Dosarul Revoluției

Ion Iliescu a devenit, de marţi, inculpat oficial în dosarul Revoluției din decembrie 1989.

Procurorii militari i-au adus la cunoștincă că este acuzat de infracțiuni contra umanității și mai mult au extins urmărirea penală și pentru alte fapte pentru care nu este nevoie de avizul președintelui, fapte comise în intervalul 27 – 31 decembrie 1989.

Ion Iliescu a stat la Parchetul o oră, dar nu a comentat inculparea sa.

Într-un comunicat al Parchetului General se menționează că „s-a dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității față de suspectul Ion Iliescu, la data săvârșirii faptelor, membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) pentru fapte comise în intervalul 27 – 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiții prealabile de autorizare.

Reamintim că pentru faptele comise în intervalul 22 – 27 decembrie 1989 de către Iliescu Ion, procurorii militari au solicitat autorizarea președintelui României, necesitatea acestei măsuri procesuale fiind justificată de faptul că, în perioada mențională, CFSN a acționat ca un veritabil Guvern, membrii acestuia fiind asimilați unor miniștri.”

Parchetul informează că Ion Iliescu, în calitate de inițiator și coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în calitate de președinte al CFSN (care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), Iliescu Ion a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist.

„Prin exercitarea autorității depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acționat în acest sens. Psihoza teroristă ce a atins cote paroxistice în rândurile militarilor și civililor înarmați, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unități militare, ordonate în general pe timpul nopții), au avut drept rezultat numeroase situații de foc fratricid și de deschidere a focului asupra unor persoane ce nu desfășurau activități potrivnice mișcării revoluționare.”

În același timp, echipa formată din cei 5 magistrați militari a decis să-i cerceteze penal pentru infracțiunii contra umanității față de suspecții și pe generalul locotenent în rezervă Iosif Rus, la data săvârșirii faptelor, comandant al Aviației Militare și membru al Consiliului Militar Superior, și pe amiralul în rezervă Emil Dumitrescu.

Iosif Rus ar fi fost cel care a ordonat, în seara zilei de 22.12.1989, din proprie inițiativă și fără drept, trimiterea unei subunități a trupelor de Securitate la Aeroportul Otopeni.

Acest ordin a dus la moartea a 40 militari și rănirea altor 15.

Totodată, procurorii susțin că au probe care dovedesc că generalul Iosif Rus a dat ordin, la 23 decembrie, ca elicopterelor de la Regimentul 61 Elicoptere Boteni să le fie schimbate, prin revopsire, cocardele tricolore de pe fuselaj și înlocuite cu alte însemne.

Ulterior, aceste elicoptere ale armatei au fost implicate in lupte cu militarii care apărau Televiziunea Publică, Cimitirul Ghencea și nu numai.

Cât îl privește pe Emil Cico Dumitrescu, el este acuzat că începând cu 22.12.1989, a lansat personal prin intermediul TVR) informații false, cu caracter diversionist, ce au avut drept efect instaurarea la nivelul întregii țări a psihozei fenomenului terorist.