Confidenţialitate

Ion Bogdan Lefter, despre coaliția de guvernare: Asistăm de un an și jumătate la un troc politic nu la o construcție politică serioasă și sănătoasă | VIDEO

Invitatul lui Tudor Mușat în Piața Victoriei este scriitorul și jurnalistul Ion Bogdan Lefter. „Miza puterii, miza împărțirii puterii, miza controlului asupra fondurilor publice, miza alegerilor” – acestea ar fi mizele principale din spatele negocierilor pentru rotație, mize pe care Ion Bogdan Lefter le cataloghează drept mize „mititele” pentru noi, populația Românie, dar „colosale” pentru cele două partide politice principale ale coaliției. În plus, Ion Bogdan Lefter mai spune că „asistăm de un an și jumătate, și mai urmează încă un an și jumătate – nu la o coaliție și la o construcție politică serioasă și sănătoasă, ci la un troc politic”.

Ion Bogdan Lefter: Ei își imaginează că asta înseamnă să guvernezi: să împarți și, din când în când, mai dai firimituri la popor, la prostime

Tudor Mușat: Miza principală a acestor negocieri pentru rotație care ar fi?

Ion Bogdan Lefter: „Sunt mize mai multe și de mai multe feluri, mai mari și mai mici. Foarte mari nu sunt, din punctul de vedere al țării, dar probabil cele două partide principale din coaliție le percep drept colosale: miza puterii, miza împărțirii puterii, miza controlului asupra fondurilor publice, miza alegerilor care vin valuri, valuri anul viitor și alegerile presupun câștigarea simpatiei publicului, bonificări pentru că așa procedează politicienii din coaliția noastră minunată de guvernare – își imaginează că dacă mai fac un podeț într-un sat înainte de alegere gata, le-au câștigat. Ei își imaginează că asta înseamnă să guvernezi: să împarți – cine împarte își și face parte – și din când în când mai dai firimituri la popor, la prostime.

Mizele, altfel, sunt mititele. De fapt, și ce am descris până acum drept colosală imagine asupra a aceste guvernarea din perspectiva politicienilor care acum și-o împart este mic din punctul nostru de vedere al omului obișnuit, al bunului simț al electoratului”.

Ion Bogdan Lefter: Asistăm de un an și jumătate nu la o coaliție și la o construcție politică serioasă și sănătoasă, ci la un troc politic

„Alte mize sunt și mai mititele, minuscule pentru că interesele împărțelii merg destul de adânc în sistemul de stat, în administrația de stat. Cine rămâne consilier nu știu unde plătit binișor, cine continuă să împuște francul, dar aici este vorba de leu sau direct de euro și nu de un franc sau un euro sau un leu, ci de bani destul de mulți. Cine rămâne sau nu rămâne director la școala din sat și așa mai departe.

În realitate – și cred că este bine să spunem lucrul acesta de câte ori ne aducem aminte, când e vorba despre această rotație la guvernare, de cum s-a constituit această coaliție – asistăm de un an și jumătate, și mai urmează încă un an și jumătate – nu la o coaliție și la o construcție politică serioasă și sănătoasă, ci la un troc politic – acesta este cuvântul potrivit”, a explicat Ion Bogdan Lefter la Europa FM.

Tudor Mușat: Poate că este chiar mai mult decât atât, este dorința unor partide de a se înșuruba la guvernare pe termen lung folosind alegerile doar ca un fel de pretext pentru un pact pe care ele l-au făcut oricum de a se menține într-o anumită formulă vreme de mulți ani.

Ion Bogdan Lefter: „Da, da, vorbindu-se limpede și în repetate rânduri despre ideea că această combinație nu are alternativă și deci că și după alegerile care vin s-ar putea să continue în felul acesta, uneori acest discurs este întrerupt pentru că este nevoie totuși pentru echipele de partid, pentru simpatizanți și votanți să mai transmiți și mesaje individualizate adică partid cu partid și atunci unii spun „să vedem cum va fi”, „vrem un candidat al nostru, nu un candidat comun la președinție”, însă nu vedem afirmații în acest sens făcute așa cu convingere”.

Ion Bogdan Lefter: „E ceva foarte putred în această Danemarcă a politicienilor noștri”

„Faptul că acest troc politic a fost și formalizat într-un protocol care presupune rotația la guvernare – este în realitate de un mare cinism, pentru că e vorba despre transferul într-un plan inadecvat a ceea ce constituie firescul politicii atunci când vorbim despre negocieri, constituiri de coaliții.

Este normal să se negocieze în politică dacă nu există un partid care să dețină peste jumătate din parlament și să poată forma guvernul de unul singur, însă să faci și pasul către elaborarea și semnarea sub ochii presei și ai populației unui protocol care stipulează de fapt un moment neconstituțional – înlocuirea premierilor nu prin demisie sau vot de cenzura, cădere în parlamente sau alte motive. E ceva foarte putred în această Danemarcă a politicienilor noștri”, a mai spus Ion Bogdan Lefter la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Csoma Botond, despre ieșirea UDMR de la guvernare: După aceste negocieri se va lua o decizie. Noi nu dorim să părăsim această guvernare | AUDIO