Președintele Iohannis: Voi trimite legile Justiției la CCR și voi sesiza Comisia de la Veneția

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va retrimite Curții Constituționale a României pachetul privind legile justiției, apoi va sesiza Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse acestor legi.

„Fac un apel la CCR de a nu se grăbi şi de a conlucra cu organismul european”- a afirmat șeful statului.

El a mai anunţat că după ce CCR se va exprima va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o reexaminare.

Klaus Iohannis a criticat într-o declarație de presă ceea ce a numit asaltul asupra justiției, asalt care a început cu Ordonanța de Urgență 13 și care ar fi continuat cu modificările repetate, într-un regim de urgență nejustificat, la legile justiției.

„Nu putem să asistăm pasiv la rescrierea din mers a Constituției” – a spus președintele Klaus Iohannis, în urmă cu câteva minute.

”Legile justiției au rol esențial în punerea în aplicare a acestor principii.
Într-o săptămână a fost votat întregul pachet legislativ. Apoia fost nevoie de peste 4 luni pentru corectarea acestora la CCR.
Dacă textele ar fi fost mai bine fundamentate și dezbătute pe larg poate nu am fi ajuns aici.
Constat că cele 3 legi ale justiției nu sunt pe deplin adecvate nici standardelor europene în materie, nici celor interne.
Au fost declarate neconstituționale în două rânduri. Cu toate acestea, contravin în continuare Constituției. Iar statului magistratului este foarte fragilizat.”

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Constat chiar de la început că ele (n.r.: legile Justiţiei) nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituţional intern şi nici standardelor europene în materie. Unele dispoziţii de modificare a legii 303/2004 au fost declarate neconstituţionale în două rânduri. Cu toate acestea, chestiuni privind integritatea şi răspunderea magistraţilor contravin Constituţiei. Lege 304/2004 a ajuns la promulgare şi am constat că ridică probleme. Noile reglementări riscă să blocheze actul de justiţie. Apoi sunt create noi structuri menite nu să eficientizeze justiţia, ci să timoreze magistraţii. Nici legea 317/2004 nu are o redactare mai fericită căci ea instituie o segregare a garantului independenţei justiţiei, prin mutare de la CSM, la secţii. Am decis, ca atare să trimit întregul pachet înapoi la CCR şi în paralel să sesizez Comisia de la Veneţia. De aceea fac un apel către CCR de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituţional comun în Europa şi care sprijină statele în materie de democraţie, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituţional de urgenţă. Sunt convins că judecătorii CCR vor avea toată deschiderea pentru un demers care îşi propune să asigure respectare principiilor şi valorilor europene în România”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS