Iohannis va desemna premierul după Crăciun. Dragnea: ”Ne pare rău. Eram pregătiți să anunțe azi”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va desemna premierul după Crăciun.

”Consultările s-au încheiat, după două zile. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de prim-ministru. PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP pe Eugen Tomac. Pe de altă parte, între timp, s-a constituit o coaliţie majoritară în Parlament, formată de PSD, ALDE şi UDMR” a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a spus că în zilele următoare vor avea loc și alte discuții în această privință, fără să precizeze cu cine va avea aceste discuții.

”În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme iar desemnarea va avea loc după Crăciun. Dați-mi voie să vă spun sărbatori fericite.”

Șeful statului și-a început declarația cu un mesaj adresat românilor cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la Revoluție.

”Înainte de a face câteva precizări cu acest subiect, vreau să mă refer la semnificația acestor zile. În urmă cu 27 de ani, revolta împotriva unui regim abuziv a scos oamenii în stradă. Pe 22 decembrie 1989 românii au spus un NU hotărât dictatorii. Să ne amintim astăzi de acei oameni fără al căror sacrificiu nu a fost posibilă o Românie liberă.”

La scurt timp după anunțul președintelui a reacționat și Liviu Dragnea.

Președintele PSD a declarat că îi pare rău că șeful statului nu a anunțat astăzi desemnarea premierului.

”Am luat notă de anunţul preşedintelui. Noi eram pregătiţi ca azi să facă anunţul. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunţul astăzi. Fiecare cu ritmul lui. Probabil vrea să discute mai mult cu doamna Shhaideh”, a declarat Liviu Dragnea.

”Eram pregătiţi ca mâine, poimâine să votăm Guvernul în Parlament”, a adăugat Liviu Dragnea.

Și președintele Senatului a declarat că Parlamentul era pregătit să înceapă audierile cabinetului care urma să fie format de Sevil Shhaideh și spera ca președintele Iohannis să desemneze premierul joi sau vineri.

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că prelungirea perioadei de aşteptare până la instalarea noului Guvern nu este normală și era de dorit ca perioada actualului Guvern interimar să dureze cât mai puțin.

”Am luat act de declaraţia preşedintelui cu privire la momentul la care va anunţa nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru. Noi la Parlament am fost convocaţi de către preşedinte, conform prevederilor constituţionale, în urmă cu două zile şi astăzi am încheiat toate procedurile în aşa fel încât Parlamentul să fie complet operaţional şi să poată să înceapă audierea miniştrilor din guvernul care urmează să se formeze. Am procedat atât de repede pentru că este şi normal – alegerile s-au încheiat, Parlamentul vechi şi-a încheiat mandatul, noul Parlament a fost ales şi trebuie să înceapă să funcţioneze”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS