Iohannis: ”Sunt doi elefanți în încăpere: ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a Codurilor Penale” – AUDIO

Premieră în mandatul lui Klaus Iohannis – președintele prezidează, pentru prima dată, o ședință de Guvern.

Klaus Iohannis a luat această decizie după ce presa centrală a susținut că Guvernul vrea să adopte miercuri o ordonanță de urgență  de modificare a Codului Penal, inclusiv în vederea graţierii unor persoane şi dezincriminării unor fapte.

La începutul ședinței de Guvern, președintele Iohannis a declarat că premierul Sorin Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.

A luat apoi cuvântul premierul Sorin Grindeanu care a declarat că vor fi discutate în ședință ”lucruri aflate pe ordinea de zi”. ”În general e vorba de construcția bugetară, ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern.”, a mai spus premierul. Așa am aflat că 23 ianuarie va fi zi liberă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce Sorin Grindeanu a susţinut o scurtă declaraţie şi a invitat presa să părăseasca sala de şedinţă, Klaus Iohannis a intervenit pentru a doua oară și a cerut ca jurnaliştii să mai rămână.

Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni„, a declarat preşedintele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis a adăugat că Sorin Grindeanu ”s-a angajat” ca aceste chestiuni să nu fie „băgate peste noapte” în nicio şedinţă de Guvern, ci prezentate public, după ce Guvernul va ajunge la o formă a proiectelor.

„Sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru.  Să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege”, a adăugat șeful statului.

„Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi subliniez: înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa a fost posibil ca în 20 de minute sau cât am stat noi doi împreună să ajungem la consens, fiindcă amândoi, şi evident toţi membrii Guvernului, dorim să consolidăm statul de drept, şi atunci o parte importantă este respectarea normelor şi nu în ultimul rând respectarea românilor şi a asociaţilor şi a societăţii civile”, a mai spus Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După aceste declaraţii, Klaus Iohannis a rămas să prezideze şedinţa de Guvern.

Este prima şedinţă de Guvern la care vine Klaus Iohannis în timpul mandatului său. Toate informațiile le găsiți AICI.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS